Kultura     | 17.04.2018. 19:52 |

Svečano otvorena biblioteka u Kulturnom centru u Mostaru

FENA Nina Maslo

MOSTAR, 17. aprila (FENA) - Svečanim presijecanjem vrpce u utorak je u Mostaru otvorena zajednička Karađoz-begova biblioteka i bibioteka Kulturnog centra "Kralj Fahd", a otvorili su je direktor tog centra doc.dr. Mohammed Al Alshaykh i mostarski muftija Salem ef. Dedović.

Biblioteka, koja je otvorena u prostorijama Kulturnog centra "Kralj Fahd" u Mostaru, trenutačno raspolaže fondom knjiga od oko 9500 primjeraka, a ponuda naslova i knjiga za izdavanje je raznovrsna, od stručne i vjerske literature do bosanskohercegovačke, književnosti zemalja u okruženju, ali i svjetske književnosti.

Direktor Kulturnog centra "Kralj Fahd" Mohammed Al Alshaykh istakao je tom prilikom kako će nastojati pratiti trendove i potrebe svih kategorija koje će koristiti ovu biblioteku te obezbijediti što potrebnije i modernije naslove.

- Nastojat ćemo u svakom smislu da se biblioteka modernizuje, da se unaprijedi i da bude na višem nivou - kazao je direktor.

Po riječima mostarskog muftije Salema ef. Dedovića, riječ je o reaktiviranju već ranije započetog zajedničkog projekta objedinjavanja dviju biblioteka kojem se sada, kako je kazao, prišlo na jedan mnogo poduzetniji način.

- Centar "Kralj Fahd" je, zahvaljujući direktoru Mohammedu Al Alshaykhu, prepoznao značaj biblioteke u Mostaru, uložio mnogo u knjižni fond i mi smo ocijenili da ovaj projekt zavrjeđuje našu pažnju i da naša Karađoz-begova biblioteka sa svojim knjižnim fondom treba biti ovdje, na usluzi građanima i ovom gradu - kazao je muftija. 

Prednost ove biblioteke je, kako je navedeno, što korisnik ima pristup cjelokupnom knjižnom fondu, od kojeg se velika većina može koristiti van biblioteke, a knjige koje se ne mogu iznositi mogu se koristiti tokom radnog vremena biblioteke. U sklopu biblioteke nalazi se i čitaonica koja je opremljena kompjuterima koje čitaoci mogu koristiti u naučnoistraživačke svrhe, ali i za pisanje eseja, seminarskih, maturskih, diplomskih i drugih radova. Članstvo u ovoj biblioteci je besplatno.

 

 

(FENA)
Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 215

Vezane vijesti

Rekonstruisana biblioteka Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli

Otvoren Posjetiteljski centar Gračine, prvi 'in situ' muzej u Hercegovini (VIDEO)

Akademija povodom 30. godišnjice osnivanja biblioteke "Behram-beg" u Tuzli

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta