Ekonomija     | 17.04.2018. 15:56 |

Za dvije sedmice 400 prijavljenih za iznajmljivanje bicikla u Banjoj Luci

FENA Saopćenje

BANJA LUKA, 17. aprila (FENA) - Više od 400 Banjalučana registrovalo se u protekle dvije sedmice za korištenje „BL bajka“, prvog gradskog sistema za iznajmljivanje bicikla.

Dvije sedmice od početka rada ovog sistema, u gradskom Odjeljenju za saobraćaj i puteve kažu da je broj trenutno aktivnih korisnika daleko veći od očekivanja.

- S obzirom na to da nam predstoji period ljepšeg i toplijeg vremena, očekujemo da se broj registrovanih korisnika poveća, a vizija Gradske uprave jeste da u narednom periodu svako naselje ima svoj terminal za iznajmljivanje bicikala. Osim samog poboljšanja turističke ponude, naš cilj je, da uvođenjem i širenjem ovog sistema u budućnosti popularišemo smanjenje upotrebe automobila u svakodnevnom prevozu i potičemo naše sugrađane na zdrav način života - kazao je Slavko Davidović, šef banjalučkog gradskog Odsjeka za saobraćaj.

Sistem „Bl bajk“ počeo je sa radom 30. marta, a građani trenutno na raspolaganju imaju 30 bicikala na četiri lokacije.

Godišnja članarina iznosi 20 KM, a uplatom te članarine građani mogu koristiti bicikle u 150 gradova svijeta. Prema važećem cjenovniku za Banju Luku, prvih pola sata vožnje je besplatno, a svaki naredni sat se naplaćuje 1,50 KM, dok vožnja duža od pet sati (maksimalno 24 sata) košta 20 KM.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Najavljuje se stroža kontrola iznajmljivača apartmana "na crno"

Šest sindikalnih organizacija danas izlazi na ulice Banje Luke, traže veće plate

Salkić: Trenutna situacija zahtijeva konsolidaciju probosanskih snaga

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo