Bosna i Hercegovina     | 17.04.2018. 17:20 |

Novi Travnik bio domaćin 'Živoj biblioteci'

FENA Marija Augustinovic

NOVI TRAVNIK, 17. travnja (FENA) - Novi Travnik bio je danas domaćin projektu "Živa biblioteka", inovativnoj metodologiji za promoviranje ljudskih prava, borbu protiv rasizma i ksenofobije, te širenje mira i tolerancije.

"Živa biblioteka" dio je USAID-ovog projekta PRO-Budućnost, a specifična je po tome što su knjige zapravo ljudi, pažljivo odabrani iz društvenih skupina, prema kojima često vladaju predrasude i negativni stereotipi.

Zbog svoje pozicije u društvu i pripadnosti određenoj društvenoj grupi, ove osobe su stigmatizirane ili trpe diskriminaciju, a u direktnoj komunikaciji s posjetiteljima prenose svoja životna iskustva i doprinose borbi protiv stereotipa, predsrasuda i diskriminacije.

- Cilj projekta PRO-Budućnost je pomirenja i suočavanje s prošlošću, pa smo tako pokušali izabrati "knjige" koje će mladima, ali i ostalim, građanima, među ostalim, predstaviti tu tamnu sliku rata, koji nikome nije donio ništa dobro, dok žrtava ima na svim stranama. Na taj način želimo probuditi empatiju i razumijevanje za druge - kazao je Feni Aleksandar Žolja iz Helsinškog parlamenta građana Banja Luka.

Posjetitelji u Novom Travniku danas su imali priliku razgovarati, među ostalima, sa civilnom žrtvom rata, mirovnim aktivistom, povratnicom, ali i vjerskim službenikom, žrtvom obiteljskog nasilja i bivšim ovisnikom.

 - Ova metodologija pokazala se kao uspješna jer se može primijetiti da ljudi, kada upoznaju osobu imenom i prezimenom, mogu promijeniti svoja mišljenja i stavove, te izgubiti predrasude koje su imali prema cijeloj grupi kojoj ta osoba pripada. To je mnogo efikasnije nego teorijska predavanja o toleranciji, te drugom i drugačijem. To je, također, prilika da podsjetimo građana na ljude koji ne uživaju sva prava, nego su dio marginaliziranih grupa - istaknuo je Žolja.

Projekt "Živa biblioteka" implementira Catholic Relief Services (CRS), u suradnji sa Caritasom BiH, Forumom građana Tuzle, Helsinškim parlamentom građana Banja Luka, Međureligijskim vijećem u BiH, Nansen Dijalog centrom iz Mostara i "Kultom" iz Sarajeva.

Cilj projekta "PRO-Budućnost" je doprinijeti izgradnji povjerenja među svim građanima BiH, a provodi se u više od 60 općina i gradova.

(FENA)
Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 215

Vezane vijesti

Osnivanje Turističke zajednice Novi Travnik: Korak naprijed ka razvoju i promociji turizma

Učenici iz Novog Travnika u posjetu Srebrenici

Novi Travnik dobio 42.500 eura za uređenje Gradske knjižnice

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel