Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Bosna i Hercegovina     | 17.04.2018. 18:00 |

Mogherini-Hahn: Radimo na izradi mišljenja o aplikaciji BiH za članstvo u EU

FENA

SARAJEVO, 17. aprila (FENA) - Evropska unija (EU) prepoznaje pozitivne promjene u zemljama zapadnog Balkana, jača svoj angažman u regiji te radi na izradi mišljenja o aplikaciji Bosne i Hercegovine za članstvo u EU.

To su danas izjavili visoka predstavnica EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednica Evropske komisije Federica Mogherini i komesar za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannes Hahn, nakon što je Evropska komisija usvojila Paket proširenja.

Kako je rečeno na današnjoj pres-konferenciji u Strazburu, Albanija i Makedonija su ostvarile iskorake i napredak te je donesena odluka da se da preporuka Vijeću Evrope da otvore pregovore o proširenju s ove dvije države.

U Izvještaju evropskih zvaničnika o napretku u pregovorima sa zemljama zapadnog Balkana o njihovom članstvu u bloku, stoji i to da s vlastima na Kosovu rade na ostvarivanju daljnjeg napretka u kontekstu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Za Srbiju i Kosovo, Hahn i Mogherini su kazali da EU nastavlja pomagati dijalog između Beograda i Prištine, ali da je uslov normalizacija odnosa između njih.

Hahn je u vezi politike proširenja za Tursku izrazio žaljenje jer Izvještaj pokazuje odstupanje ove države od vladavine prava, na što je Evropska komisija na to još jednom upozorila.

Međutim, dodao je da nastavljaju saradnju s Turskom i pozdravljaju napore koje je uložila na zbrinjavanju miliona sirijskih izbjeglica.

Naglasio je da je politika proširenja rigidna, ali da funkcionira, istakavši da uvoze stabilnost, a izvoze nestabilnost.

Mogherini je ponovila stav od ranije da je zapadni Balkan bio i da će biti dio budućnosti Evropske unije.

- To je naš zajednički interes, a ovo je pravi trenutak da se naprave pravi koraci, uz, naravno, kompromise - dodala je.

Zaključila je da su države odgovorne za realizaciju reformi, ne zato što od njih to traži Brisel već građani tih država.

U tom je kontekstu poručila da očekuju snažno političko liderstvo, a da će EU nastaviti pružati svoju podršku.

Napomenula je da je regija provela reforme i modernizirala privredu te da su od šest kandidata, Crna Gora i Srbija najviše napredovale u pregovorima.

Visoka predstavnica EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku kazala da je optimist kada je riječ o dijalogu između Beograda i Prištine.

- Moguće je postići obavezujući dogovor, a to je sve u okviru paketa koji smo danas usvojili - rekla je, dodajući da je mišljenja da su obje strane i građani svjesni da je "vrijeme da se ide naprijed i postavi bolja situacija za Prištinu i Beograd".

Hahn je napomenuo da, iako se njihov Izvještaj čini kritičnim, ipak je dosta optimističan, pogotovo za zapadni Balkan.

Kazao je i to da nema kraćeg puta niti zaobilaznica na evropskom putu bilo koje zemlje, da će napredak biti ocijenjen prema pojedinačnim rezultatima, a da sve ovisi od brzine i dinamike samih zemalja.

Na današnjoj pres-konferenciji rečeno je i to da EU kroz proširivanje evropske porodice osigurava stabilnost te da će od EU biti viđene konkretne ponude na Samitu EU i zapadnog Balkana, koji će biti održan u maju u Sofiji.

Hahn je ukazao i na značaj unapređenja poslovnog okruženja, što je, kako je rekao, povezano sa vladavinom prava, te na značaj borbe protiv visoke stope nezaposlenosti i borbe protiv terorizma i radikalizma.

Naglasio je da je trenutno većina članica EU protiv proširenja, ali da su ispitivanja provedena u Austriji pokazala da je razumijevanje i podrška proširenju EU povećana, bar u ovoj zemlji.

Komesar za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju istakao je da se koraci koji se tiču proširenja moraju objektivno ocjenjivati te da sada ne planiraju otvaranje novih poglavlja o pregovorima s Turskom.

Međutim, dodao je da je Turska dio Evrope i ključni i strateški važan partner za EU te da se mogu ne slagati oko niza pitanja kao što je Sirija ili pitanje Kipra, ali da su odnosi s Turskom mnogo kompleksniji od samog programa proširenja.

Mogherini je najavila da večeras ide u posjetu četiri države u regionu te da će komunikaciju ostaviti za sastanke s lokalnim medijima.

- Poduzeti su koraci u pravom smjeru - dodala je.

Zadnji paket o proširenju usvojen je u decembru 2016. Ovaj put je Strategija o proširenju objavljena dva mjeseca prije Izvještaja o napretku, u februaru ove godine, ali samo za zemlje zapadnog Balkana, ne i za Tursku. Inače je Paketom proširenja obuhvaćeno sedam država - BiH, Crna Gora, Srbija, Makedonija, Kosovo, Albanija te Turska.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Zovko: BiH mora otvoriti pregovore za članstvo zajedno s Ukrajinom i Moldavijom

Evropski komesar s najdužim stažom Johannes Hahn odlazi u penziju

U Paketu proširenja zemlje zapadnog Balkana pozvane na borbu protiv korupcije

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana