Kultura     | 18.04.2018. 10:21 |

Otvorene prijave za festival srednjoškolskog teatarskog stvaralaštva Juventafest

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 18. aprila (FENA) - Šesti Internacionalni festival srednjoškolskog teatarskog stvaralaštva "Juventafest", koji će biti održan u Sarajevu od 13. do 17. septembra, ugostit će oko 150 mladih teatarskih stvaralaca iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Češke, Rusije.

Festivalska aplikacija još uvijek je otvorena za sve mlade ljubitelje teatra iz svih krajeva svijeta, a jedan od uslova za prijavu je da su svi izvođači na sceni srednjoškolci, saopćeno je iz "Juventafesta".

Pored toga što "Juventafest" nudi najbolji pregled srednjoškolskog teatarskog stvaralaštva u regiji, te istovremeno doprinosi stvaranju nove teatarske publike, ovaj Festival posvećuje posebnu pažnju i edukaciji učenika i njihovih nastavnika dramskoj umjetnosti.

Tako je prošle godine započeta jedinstvena radionica za nastavnike, koji u srednjim školama vode dramske sekcije. Voditelji dramskih grupa i sekcija iz srednjih škola imaju priliku proširiti znanja o dramskoj i scenskoj pedagogiji, scenskoj umjetnosti kao mediju, te elementima, tehnikama i sistemima scenskog izražavanja. Ove godine je planirano i uvođenje mentora koji će posjećivati srednje škole u BiH i tako pomagati nastavnicima u edukaciji djece.

Takođe, "Juventafest" će u saradnji sa timom TV serijala "Perspektiva" realizirati još jednu zanimljivu radionicu, a koja će biti namijenjena mladim aktivistima. Oni će kroz niz radionica i okruglih stolova pokušati aktivirati druge mlade i poboljšati svoje lokalne zajednice.

Internacionalni festival srednjoškolskog teatra "Juventafest" nastao je 2013. godine s namjerom da se ponudi kvalitetan kulturni sadržaj namijenjen mladoj publici.

U šest godina postojanja, okupio je više od 1.000 učesnika iz 12 zemalja, a njihov broj svake godine raste. U organizaciju festivala uključeno je više od 50 volontera koje čine uglavnom srednjoškolci, studenti i mladi profesionalci. U pet dana festivala, učesnici se, kroz druženje i rad, upoznaju sa različitim teatarskim modelima i prisustvuju nizu radionica iz oblasti scenskog pokreta, plesa, maske, lutkarstva i muzike koje vode stručnjaci, specijalizirani za pojedine oblasti.

Na festivalu su do sada gostovale predstave pozorišta, neformalnih grupa i dramskih sekcija iz BiH, Hrvatske, Crne Gore, Srbije, Makedonije, Slovenije, Švedske, Poljske, Rusije, Norveške, Mađarske i Rumunije, a festivalska aplikacija je otvorena za sve mlade ljubitelje teatra iz svih krajeva svijeta.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

AJB DOC Press - Poziv autorima za prijave na treći AJD Industry Days

SFF - Otvoren poziv za prijave na Talents Sarajevo 2024.

Raste broj prijava obiteljskog nasilja, lani u SBK-u 25 posto više kaznenih djela nasilja u obitelji

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana