Svijet     | 18.04.2018. 10:03 |

Trump i Abe razgovarali o Sjevernoj Koreji i trgovinskim tarifama

FENA Internet

PALM BEACH, 18. aprila (FENA) - Nastojeći da pruži uvjeravanja japanskom premijeru Shinzo Abeu u njihovo blisko savezništvo uoči planiranih razgovora sa Sjevernom Korejom, Trumpova administracija je signalizirala da je otvorena za razmatranje izuzimanja Japana od novih tarifa na uvozni čelik i aluminij kojima se Abe protivi.

Primajući Abea u svojoj kući u turističkom mjestu Mar-a-Lago u Palm Beachu na Floridi, Trump je izjavio da bi tarife mogle biti tema razgovora tokom Abeove posjete, koja dolazi u vrijeme dok se Trump priprema za istorijski smit sa sjevernokorejskim čelnikom Kim Jong Unom.

Trump je također pružio podršku Abeu, obećavajući da će tokom razgovora s Kimom otvoriti i pitanje japanskih državljana koje je otela Sjeverna Koreja.

Trump je, međutim, kasnije sugerirao da postoji jedno polje u kome bi Abe morao da izrazili slaganje ili neslaganje - transpacifičko trgovinsko partnerstvo (TPP), iz koga je Trump povukao SAD nekoliko dana nakon svoje inauguracije, ali je nedavno izjavio da bi mogao biti otvoren za ponovno američko pridruženje. 

- Iako bi Japan i Južna Koreja voljeli da se vratimo u TPP,  meni se ne dopada taj sporazum za Sjedinjene Države. Previše je tu rezervnih varijanti i nema načina da se napusti ako ne funkcionira. Bilateralni sporazumi kudikamo su efikasniji, profitabilniji i bolji za naše radnike - navodi Trump u tweetu nakon razgovora s Abeom.  

Dvodnevni samit Trumpa i Abea održava se u jeku rastućih napetosti između dvije zemlje oko sjevernokorejskog i pitanja međusobne trgovine. Japan je upozorio da bi Kim o mogao pokušati da kupuje vrijeme i izrazio je brige da SAD ne bi mogle izvršiti pritisak na Kima da odustane od svojih kratkometnih i srednjometnih projektila koji predstavljaju neposrednu prijetnju za Japan, dok dvije strane budu raspravljale o sjevernokorejskom programu nuklearnog oružja.

Japan je također zapitao zašto nije izuzet iz Trumpovih protekcionističkih mjera, kada je većina ostalih ključnih američkih saveznika - među njima Australija, Kanada, Evropska Unija i Meksiko - izuzeta.

Abe je, međutim, pohvalio Trumpovu hrabrost što je pristao na sastanak s Kimom i ukazao je da su dvojica čelnika već postigli dogovor u nekoliko spornih pitanja.

Govoreći putem prevodioca tokom jednog od njihovih sastanaka, Abe je izjavio da su on i Trump imali "veoma duboke rasprave" i o Sjevernoj Koreji i o ekonomskim temama, i kazao je da su oko te dvije teme  imali "uspješno obostrano razumijevanje".

Dvojica čelnika nisu otkrila o čemu su postignuti sporazumi, ali se očekuje da Abe zatraži od Trumpa da izuzme Japan od tarifa i da izvrši pritisak na Kima oko nuklearnog i raketnog programa Sjevera, prenosi Asociaterd Press.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Poljski predsjednik Duda tvrdi da se sastao s Trumpom tokom boravka u New Yorku

SNSD sa HDZ-om BiH i Trojkom saglasan da se Izborni zakon uputi u parlamentarnu proceduru (VIDEO)

U New Yorku počeo historijski krivični postupak protiv Donalda Trumpa

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'