Bosna i Hercegovina     | 18.04.2018. 15:09 |

Opozicija zamjera Mušiću da loše rukovodi Predstavničkim domom PFBiH

FENA Vernera Jakupović

SARAJEVO, 18. aprila (FENA) - Na početku današnje vanredne sjednice Predstavničkog doma Federalnog parlamenta, opozicija, prvenstveno Socijaldemokratska partija (SDP), optužila je predsjedavajućeg Edina Mušića za loše rukovođenje Predstavničkim domom.

Iz poslaničkih klupa SDP-a rečeno je i da Mušića treba zamijeniti (smijeniti), između ostalog, zbog toga što dosad nije sazvao tematsku sjednicu o boračkoj problematici u FBiH iako je to opozicija tražila još juna prošle godine.

Također su SDP-ovci zamjerili što se u jučerašnjim događajima, kada je u sukobu s policijom nakratko eskalirao protest demobiliziranih boraca ispred zgrade Parlamenta, Mušić nije obratio parlamentarcima i informirao ih šta se dešava te da li će tadašnja najavljena sjednica uopće moći biti održana.

Mušić je na te optužbe odgovorio da ni sam nije imao prava saznanja već je, nakon što je osiguranje evakuiralo parlamentarce, među posljednjima napustio zgradu Parlamenta.

Zatražit će, rekao je, analizu o tim dešavanjima, a od sinoć je bio u kontaktu s Federalnim ministarstvom unutrašnjih poslova ne bi li saznao je li za učesnike bezbjedno da danas započne tu sjednicu Doma koja je trebalo da počne jučer popodne, u vrijeme koje se podudaralo s protestima.

Kad je riječ o zahtjevu opozicije iz juna prošle godine za sazivanje tematske sjednice o boračkoj problematici, Mušić kaže da je slao dvije urgencije, ali i da  zakon kojim treba regulisati prava demobiliziranih boraca, čije donošenje oni odavno traže, prolazi određeni proceduralni put. Trenutno je u fazi nacrta, utvrđenog od Vlade FBiH, te je proslijeđen na mišljenje kantonima jer i oni moraju biti uključeni u implementaciju mnogih mjera koje propisuje. Čim procedura bude okončana i kantoni dostave mišljenja, Mušić će sazvati namjensku sjednicu Doma da bi se poslanici izjasnili o tom aktu.

Današnje zasjedanje Predstavničkog doma Mušić je otvorio oko 12.30 sati. Kao i prethodno jučerašnje zasjedanje, protiče uporedo s protestima stotinjak demobiliziranih branitelja i pojačano prisustvo specijalne policije u zgradi Federalnog parlamenta i na platou ispred nje.

Po riječima SDP-ovog poslanika Zukana Heleza, demonstranti samo traže da im neko od zvaničnika kaže hoće li i kada biti ispunjeni zahtjevi koje postavljaju vlastima već mjesecima.

Mušić je danas kazao da je oformljeno parlamentarno tijelo koje će razgovarati s demonstrantima. 

Osim donošenja zakona kojim branitelji odavno zahtijevaju mjesečni dodatak za demobilizirane borce koji nemaju nikakva slična prava po dosadašnjim federalnim zakonima, traže i uspostavu jedinstvenog registra boraca i sistemski red u registraciji njihovih udruženja.

Od traženih akata, dosad je u parlamentarnu proceduru upućen jedino nacrt zakona o udruženjima boraca od posebnog društvenog značaja.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost SDP-a

Saopćenje za javnost SDP-a

Klub zastupnika SDPBiH uložio amandmane na budžet FBiH za pomoć povratnicima

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo