Ekonomija     | 18.04.2018. 15:16 |

Od 25. aprila bez carine paketi iz inostranstva do 300 KM

FENA Saopćenje

BANJA LUKA, 18.aprila (FENA) – Dugoočekivana Odluka o ostvarivanju prava na oslobađanje od plaćanja uvoznih i izvoznih dažbina, koja građanima i privredi donosi određene pogodnosti, počinje se primjenivati od 25. aprile ove godine, saopćeno je iz Uprave za indirektno oprezivanje BiH.

U skladu sa spomenutom odlukom došlo je, preciziraju, do određenih izmjena kada su u pitanju visine iznosa za koje je predviđeno oslobađanje od plaćanje uvoznih dažbina.

Kada fizička osoba ulazi  u carinsko područje BiH vozilom ili na neki drugi način, trenutno ima pravo na oslobađanje od plaćanja uvoznih dažbina na robu koju unosi u svom ličnom prtljagu za vlastite potrebe do vrijednosti  200 KM. Početkom primjene nove odluke ta vrijednost se povećava do iznosa od 600 KM. 

Prema trenutnim propisima, kada građani BiH dobijaju putem pošte pakete iz inostranstva, trenutno se oslobađanje od plaćanja uvoznih dažbina vrši na pakete zanemarive vrijednosti, do iznosa od 50 KM. 

Početkom primjene nove odluke ta vrijednost se povećava do iznosa od 300 KM, ukoliko fizička osoba naručuje robu iz inostranstva i plaća je prilikom narudžbe.

S druge strane, oslobađaju se od plaćanja uvoznih dažbina paketi do vrijednosti  90 KM ukoliko ih fizička osoba iz BiH dobija od fizičkih osoba iz inostranstva bez bilo kakvog plaćanja.

-Kada se radi o gore spomenutoj robi mora biti vidljivo da je ista namijenjena za vlastite potrebe. Ne smije se raditi o količinama koje bi dale naslutiti da je ta roba namijenjena daljoj prodaji u BiH – naglašavaju iz UIOBiH.

Kada su u pitanju privrednici, nova oOdluka donosi oslobađanje od plaćanja uvoznih dažbina za opremu za proizvodnju koja se ne proizvodi u BiH, a koja se uvozi za novu ili proširenje postojeće proizvodnje, modernizaciju proizvodnje, uvođenje nove odnosno osuvremenjavanje postojeće porizvodne tehnologije, a kojom se obavlja neposredna proizvodna djelatnost. Odlukom je predviđeno oslobađanje i za opremu koja predstavlja ulog strane osobe, tačnije tu su sredstva za obavljanje registrovane djelatnosti  i nihovi rezervni dijelovi, kao i za materijal za izgradnju i popravak građevinskih objekata za obavljanje djelatnosti.

Odluka o ostvarivanju prava na oslobađanje od plaćanja uvoznih i izvoznih dažbina objavljena je u Službenom glasniku BiH od 17. aprila, a primjena  počinje osmog dana od dana obajave, tačnije 25.aprila i predstvalja usklađivanje sa legislativom EU.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Na tržištu BiH opasni toksini pronađeni u raženom brašnu podrijetlom iz Litve

Izbori za Hrvatski sabor: Do 16.30 sati na izbore izašlo 28.003 birača u BiH

Milanović: Pregovori o ulasku BiH u EU trajat će duže od 500 godina

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'