Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Bosna i Hercegovina     | 18.04.2018. 16:25 |

Obilježena 26. godišnjica pogibije Safeta Hadžića i njegovih saboraca

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 18. aprila (FENA) - Godišnjica pogibije brigadnog generala Armije Republike Bosne i Hercegovine  Safeta Hadžića, te njegovih saboraca Seada Velića, Nermina Zeljkovića, Fahrudina Čavčića, Almira Islamovića i Senada Čirića obilježena je danas u Sarajevu.

Ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Muharem Fišo položio je cvijeće na spomenik koji je podignut ispred Općine Novi Grad Sarajevo, a zatim i na spomen-ploču ispred preduzeća "Pretis", na mjestu pogibije Hadžića i njegovih saboraca.

Fišo i druge delegacije predstavnika zakonodavne i izvršne vlasti, kao i predstavnici boračkih udruženja odali su poštovanje i položili cvijeće na teretnoj kapiji preduzeća "Pretis" u Vogošći, prisjećajući se akcije pripadnika MUP-a RBiH Specijalne jedinice "Bosna".

- I ove godine sa ponosom obilježavamo herojstvo i časnu borbu Safeta Hadžića i njegovih saboraca, kao i svih naših heroja koji su odbranili Bosnu i Hercegovinu. Sa ovog mjesta poručujem da ćemo bez obzira na nasrtaje sa svih strana sačuvati našu domovinu Bosnu i Hercegovinu i trajno se sjećati svih naših gazija - rekao je Fišo.

Pozvao je borce i cjelokupnu boračku populaciju na jedinstvo i istrajnost, jer se samo tako mogu dugoročno riješiti problemi vezani za tu populaciju.

Safet Hadžić je bio među prvim organizatorima otpora koji su se usprotivili podjeli države i organizirali Patriotsku ligu Bosne i Hercegovine.

Poginuo je 18. aprila 1992. godine u akciji izuzimanja naoružanja u fabrici namjenske industrije "Pretis" u Vogošći. U to vrijeme obavljao je dužnost predsjednika Kriznog štaba Patriotske lige za regiju Sarajevo.

Posthumno mu je dodijeljen čin brigadnog generala i odlikovan je najvećim ratnim priznanjem "Zlatni ljiljan" 1992., a "Ordenom heroja oslobodilačkog rata" 1994. godine, podsjećaju iz Pres-službe KS-a.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Obilježena 32. godišnjica odbrane Centra za obrazovanje kadrova MUP-a RBiH i pogibije Samira Mišića

Šefovi diplomatija slave 75. godišnjicu NATO saveza, razmatraju koordinaciju vojne pomoći Ukrajini

Sedam godina rada Muzeja ratnog djetinjstva - Doprinijeti jačanju svijesti o važnosti mira

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'