Bosna i Hercegovina     | 19.04.2018. 13:59 |

U osnovnim školama SBŽ-a povećan koeficijenat za isplatu plaća

FENA Marija Augustinovic

TRAVNIK, 19. travnja (FENA) - Uposlenici osnovnih škola u Srednjobosanskoj županiji (SBŽ) od idućeg će mjeseca primati plaće po uvećanim koeficijentima, potvrdila je danas županijska ministrica obrazovanja Katica Čerkez, ističući da to predviđa novi kolektivni ugovor koji je potpisan prije nekoliko dana.

- Novost je da će koeficijenti u osnovnim školama biti uvećani s 3,4 na 3,6, dok u srednjim školama plaće ostaju iste, s tim što i tu ima određenih promjena - kazala je Čerkez novinarima.

Vlada SBŽ-a danas je usvojila zaključak da nedavno potpisani kolektivni ugovori vrijede u svim osnovnim i srednjim školama, iako su ih potpisala samo dva, od ukupno četiri sindikata obrazovanja u SBŽ-u.

Kolektivni ugovor nije potpisao Neovisni sindikat uposlenih u osnovnim školama SBŽ-a zbog problema s reprezentativnošću, te Sindikat srednjeg i visokog obrazovanja SBŽ-a u kojem su nezadovoljni planom zbrinjavanja očekivanog tehnološkog viška među srednjoškolskim profesorima.

- Reprezentativnost sindikata je birokratski razlog, a u drugom slučaju radi se o bojazni Sindikata, koja će biti otklonjena pristupanjem izrade mjerila zbrinjavanja tehnološkog viška - pojasnila je Čerkez.

Premijer Tahir Lendo kazao je da se potpisivanjem kolektivnih ugovora Vlada opredijelila i za njihovu primjenu, ističući kako su za to ispunjeni svi potrebni uvjeti.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Članovi Vlade KS zadovoljni ukupnim iznosom povećanja plata u KS od oko 100 miliona KM

Pivić: Otklonjene nesuglasnice, UNZE će dobit novi kolektivni ugovor i svima 250 KM veće plaće

U BPK Goražde potpisani kolektivni u oblasti zdravstva, satnica povećana za 17 posto

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'