Bosna i Hercegovina     | 19.04.2018. 14:32 |

Pregovori o Mostaru: Potrebno izmijeniti pet članaka gradskog statuta

FENA Zorana Pavković

MOSTAR, 19. travnja (FENA) - Predstavnici gradskih odbora devet parlamentarnih stranaka na pregovorima u Mostaru zaključili su kako je potrebno izmijeniti pet članaka Statuta Grada Mostara te kako na sljedeću rundu pregovora svi predstavnici političkih stranaka trebaju doći s pismenim prijedlozima izmjena.

Mahmut Trčalo, predsjednik Gradskog odbora DF-a, koji je bio domaćin današnjeg sastanka, kazao je kako se konkretno radi o članku 7, koji propisuje gradska područja, zatim članku 17, koji definira raspodjelu mandata u Gradskom vijeću Mostara, članku 25 koji propisuje da predsjednik Gradskog vijeća ima dva potpredsjednika, članku 38, koji se odnosi na sastav komisije za gradska područja, te članku 51.

- Kada je u pitanju članak 51, radi se o ingerencijama glavnog savjetnika, što znači da će se vjerojatno odustati od toga da se uvede funkcija dogradonačelnika, s tim da bi se povećale ingerencije glavnog savjetnika gradonačelnika - kazao je Trčalo.

Po njegovim riječima, nije se potpuno odustalo od ideje dogradonačelnika, ali prevladava mišljenje kako će se lakše postići dogovor o ovlastima glavnog savjetnika, nego o uvođenju pozicije dogradonačelnika.

Kada je u pitanju model izbora vijećnika u Gradsko vijeće Mostara, Trčalo je pojasnio kako su iznesena dva moguća modela te kako su oba modela prihvatljiva svim strankama.

Prema prvom modelu, s gradske liste biralo bi se 13 vijećnika (po četiri vijećnika iz svakog konstitutivnog naroda te jedan iz reda ostalih), a iz šest izbornih jedinica biralo bi se preostalih 22 vijećnika.

Drugi model predviđa izbor 26 vijećnika iz šest izbornih jedinica, a preostalih 9 s kompenzacijske gradske liste.

Koji će model biti prihvaćen odlučit će se na jednom od sljedećih stranačkih sastanaka.

Predsjednik Gradskog odbora SDA Salem Marić ocijenio je kako su riješena neka od ključnih pitanja te da je napravljen veliki pomak u pregovorima.

- Imamo još riješiti pitanje izmjena Statuta, što je neophodno jer se Statutom određuje broj gradskih područja, a Izbornim zakonom način provođenja izbora - ustvrdio je Marić.

Istaknuo je kako je optimist jer se, kako je kazao, dosta toga dogovorilo.

Predsjednik Gradskog odbora HDZ-a BiH Damir Džeba kazao je kako za HDZ BiH nema ništa sporno kad je u pitanju izmjena Statuta Grada Mostara, dodavši da će sudjelovati u tom procesu.

- U odnosu na prethodni sastanak pomak je napravljen u tom što već imamo definirane zahtjeve koji dio Statuta će se mijenjati. Očekujemo pismene prijedloge stranaka što točno za njih znači izmjena tih pet članaka - kazao je Džeba, istaknuvši kako je realno očekivati dogovor.

Slijedeći sastanak najavljen je za 26. travnja, a domaćin će biti SNSD.

Posljednji lokalni izbori u Mostaru održani su 2008. godine. Ustavni sud BiH je presudom iz 2010. godine naložio promjenu Statuta Grada Mostara u dijelu koji se odnosi na izborna pravila za izbor Gradskog vijeća, proglasivši ga neustavnim po dvjema osnovama. Od tada, predstavnici stranaka nisu postigli sporazum o izmjenama spornih dijelova Statuta.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

U Mostaru izložba i proglašenje najboljih radova u sklopu Dana frankofonije

Obavijest za građane Splitske ulice u Mostaru

Obilježavanja Svjetskoga dana voda u Federaciji BiH

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo