Bosna i Hercegovina     | 19.04.2018. 14:16 |

Vlada RS-a utvrdila izmjene entitetskog Izbornog zakona

FENA Saopćenje

BANJA LUKA, 19. aprila (FENA) - Vlada Republike Srpske (RS) utvrdila je danas izmjene Izbornog zakona RS-a, koje će se u formu prijedloga razmatrati po hitnom postupku.

Razlozi za donošenje izmjena entitetskog Izbornog zakona sadržani su u potrebi njegovog usklađivanja sa zakonima o gradovima Bijeljina, Prijedor, Trebinje, Doboj i Zvornik, koji su ranije bili općine.

Izmjene zakona su predložene i zbog činjenice da je nekadašnje dobrojsko neselje Stanari u međuvremenu steklo stutus općine.

Osim toga, izmjene Izbornog zakona usklađuju se i s Zakonom o teritorijalnoj organizaciji RS-a.

-Ukoliko bi izmjene ovog zakona bile u redovnoj proceduri, istekli bi propisani rokovi i kandidati iz općine Stanari ne bi mogli Republičkoj izbornoj komisiji podnijeti prijavu kandidatskih lista, odnosno gradovi ne bi mogli u skladu s važećim zakonom formirati gradske izborne komisije - tvrde iz entitetske vlade.

Na današnjoj sjednici u Banjoj Luci Vlada RS-a je utvrdila Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sudskim taksama.

Ovim prijedlogom propisane su izmjene koje proširuju institut vjerodostojne isprave na račun ili izvod za telekomunikacione usluge i RTV taksu, te će shodno tome navedene izmjene uticati na priliv sudskih taksi u budžet entiteta, na način da će se njihov priliv na godišnjem nivou u prosjeku smanjiti za oko 800.000 KM. 

Pred osnovnim sudovima u Republici Srpskoj, u toku svake godine podnese se oko 16.000 tužbi, u kojima vrijednost spora ne prelazi 1.500 KM, za koje je u skladu sa Zakonom o sudskim taksama propisana taksa od 50 KM, te imajući u vidu da je u navedenim tužbama jedini dokaz neplaćeni račun ili izvod za telekomunikacione usluge i RTV taksu, koji će sada imati status vjerodostojne isprave, evidentno je da se sudska taksa od 50 KM neće naplaćivati u prosjeku za oko 16.000 tužbi godišnje. 

Da bi se nadoknadio iznos od 800.000 KM, koji bi se u budžetu RS umanjio, pristupilo se i izmjeni visine taksene tarife za prijedlog da se dozvoli izvršenje po osnovu vjerodostojne isprave do vrijednosti spora 3.000 KM. 

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Danas sjednica Vlade Federacije BiH povodom prve godine rada u ovom mandatu

Sjednica Predstavničkog doma PFBiH još uvijek traje, razmatra se sigurnosna situacija u FBiH

Nastavljena deseta redovna sjednica Predstavničkog doma Federalnog parlamenta

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta