Bosna i Hercegovina     | 19.04.2018. 16:44 |

Koordinacija boračkih saveza TK - Ukinuti 1.600 boračkih udruženja

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 19. aprila (FENA) - Koordinacija boračkih saveza i organizacija Tuzlanskog kantona smatra nepohodnim da se pri izradi novog zakona o pravima demobilisanih boraca ne umanjuje niti narušava obim prava RVI, porodica šehida i poginulih boraca, dobitnika najviših ratnih priznanja kao i boraca povratnika u manji bh. entitet.

Zbog toga je zadužila Savez demobilisanih boraca Federacije BiH da aktivno učestvuje u izradi zakona, a jedan od zaključaka sa današnje sjednice je i da se "ukine 1.600 boračkih udruženja koja se pominju u javnosti". Zahtijevaju da se donese zakon o reprezentativnosti boračkih organizacija, te da se poštuje zakon o osnovnim pravima boraca koji je regulisao koja su to udruženja.

Također traže da se sva prava koja se primjenjuju ovim i svim zakonskim rješenjima za boračku populaciju na prostoru Federacije BiH primjenjuju u istom obimu i na borce povratnike.

Zaključci su upućeni svim krovnim boračkim savezima i organizacijama na nivou Federacije BiH, saopćeno je iz Press službe Koordinacije boraca TK.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Glavni odbor SDA poziva EUFOR da reaguje u skladu sa propisanim mandatom

Koordinacija boračkih saveza TK - Dovedena u pitanje pravna sigurnost bivših boraca Armije RBiH

Zaključci konferencije 'Medijske inovacije i trendovi'

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu