Sport     | 21.04.2018. 09:47 |

Lojo: Zadovoljni smo sezonom, u finalu se nećemo lako predati

FENA Vanja Tolj

SARAJEVO, 21. aprila (FENA) - Košarkašice sarajevskog Play Offa, aktuelne prvakinje Bosne i Hercegovine, pripremaju se za finalni okršaj protiv ekipe Banovića. Finalna serija prvenstva BiH počinje ovog vikenda, a pred sarajevskim kolektivom je težak ispit s obzirom na to da su Banovići "na papiru" jača ekipa. 

Piše: Vanja Tolj

Play Off je priveo sezonu kraju s uspjehom. Pored plasmana u finale prvenstva BiH, Sarajke su poražene u finalu Kupa upravo od ekipe Banovića, a ispunile su i veoma važan cilj - plasman u regionalnu WABA ligu, u kojoj će BiH naredne sezone imati dva predstavnika. 

Dugogodišnji prvi trener Play Offa, sada član stručnog štaba i selektor seniorske ženske reprezentacije BiH Goran Lojo objasnio je Feni da Play Off ovu sezonu smatra veoma uspješnom, s obzirom na to da je ekipa u temelju izmijenjena i podmlađena.

- Zadovoljni smo s ostvarenim rezultatima. Igrali smo finale Kupa, ostvarili plasman u finale prvenstva BiH i  plasirali se u WABA ligu naredne sezone. Moramo biti zadovoljni s obzirom na  to da smo u odnosu na prošlu sezonu drastično podmladili ekipu i promijenili roster, gdje nema niti jedne igračice iz startnih pet iz prošle sezone. Pokazali smo da smo u proteklih pet sezona zasluženo u vrhu bh. ženske košarke, što je rezultat dugoročnog sistemskog rada - rekao je Lojo. 

Ističe da u ovoj sezoni ekipa Banovića ima iskusniji i kvalitetniji sastav od Play Offa, što naravno ne znači da će se njegov tim unaprijed predati.

- U finalu Kupa smo pokazali da smo konkurenti Banovićima. U tom meču smo vodili do 33. minute i na kraju tijesno izgubili. I u finalnoj seriji ćemo pokušati da pružimo kvalitetne partije i ostvarimo povoljan rezultat - naglasio je.

Osvrnuo se i na polufinalnu seriju prvenstva BiH u kojoj je Play Off u "majstorici" savladao banjalučki Mladi Krajišnik. 

- Mladi Krajišnik je ostvario veliki napredak u igri u ovoj sezoni. Oni su talentovana ekipa koja je također dugo vremena na okupu i njihove dobre igre nisu neočekivane - podvukao je selektor BiH. 

Naglašava da učešće u WABA ligi mnogo znači za mlade igračice, koje imaju priliku da odigraju veći broj kvalitetnih utakmica tokom sezone sa najboljim ekipama regije, a to sigurno značajno doprinosi njihovom igračkom razvoju.

Što se tiče naredne sezone, Play Off namjerava voditi borbu za vrh u Kupu i prvenstvu BiH, a samim time i za izlazak u WABA ligu. Kroz navedena takmičenja ekipa će prvenstveno nastojati da afirmiše mlade igračice.  

Od polufinalne serije protiv Mladog Krajišnika poziciju prvog trenera ekipe preuzeo je Lojin dugogodišnji pomoćnik Armin Šećerović, koji je također član stručnog štaba u reprezentaciji BiH.  

Lojo vjeruje da je došlo vrijeme da Šećerović preuzme ekipu, a da je učinio ispravan potez pokazao je njegov uspješan debi protiv Mladog Krajišnika. 

- Armin Šećerović je moj dugogodišnji saradnik u klubu i reprezentaciji BiH i mislim da je došlo vrijeme da kao prvi trener vodi ekipu. Uspješan debi je već imao u polufinalnoj seriji prvenstva BiH. Ja i dalje ostajem u ekipi u funkciji šefa stručnog štaba što će mi dati više vremena da se maksimalnio posvetim reprezentativnim obavezama koje nas očekuju u nastavku kvalifikacija za Eurobasket 2019 - objašnjava Lojo. 

Što se tiče ženske reprezentacije BiH, Lojo u dogovoru s Košarkaškim savezom BiH radi na organiziranju okupljanja najboljih bh. košarkašica krajem ljeta, pred početak naredne sezone, u okviru kojeg bi odigrali i dvije kontrolne utakmice. Lojo na taj način želi pripremiti ekipu za odlučujuće utakmice u okviru kvalifikacija koje su zakazane za novembar. 

- Što se tiče imena, najviše računam na igračice koje su iznijele dosadašnji dio kvalifikacija, a svakako da pratimo sve potencijalne reprezentativke i njihove nastupe i formu. U novembru ćemo nastupiti s najkvalitetnijim rosterom koji budemo imali u tom momentu - podvlači selektor. 

Dodaje da je fokus reprezentacije na ovom kvalifikacijskom ciklusu i pokušaju da izbore plasman na EP naredne godine, te da je BiH ima mnogo talentiranih igračica u svim selekcijama čiji košarkaški razvoj treba pratiti.   

- A reprezentacija je sastavljena od velikog broja mladih igračica čije vrijeme tek dolazi i koje će u narednom periodu pružati sve bolje igre. One trebaju predstavljati okosnicu naše reprezentacije. Naravno, dolaze i mlađe generacije i tu zaista ima potencijala i košarkašica na koje ćemo moći računati u narednom periodu i seniorskoj reprezentaciji - zaključio je Lojo. 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Poznati parovi košarkaške Lige 6 za prvaka i Lige za opstanak

Košarkaši Mladosti posljednji učesnici Lige 6 za prvaka

Mladost savladala Spars i došla na korak do plasmana u Ligu 6

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo