Bosna i Hercegovina     | 19.04.2018. 16:40 |

Fazlić: Očekujemo uključivanje države u rješavanje problema sa izbjeglicama

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 19. aprila (FENA) - Bihaćki gradonačelnik Šuhret Fazlić organizirao je danas sastanak te o problemu povećanog dolaska migranata i izbjeglica na područje grada Bihaća razgovarao sa predstavnicima  Vlade USK-a, OSCE-a, UNHCR-a, Granične policije, Službe za odnose za strance,  udruženja 'Vaša prava', 'Solidarnost','Horizont' i Crvenog križa Bihać.

- Pozvali smo danas u Bihać sve koji mogu i imaju kapacitete da pomognu u rješavanju tog problema.  Nažalost, mi smo danas samo još jednom konstatirali dolazak emigranata i da mi (kao lokalna zajednica) ne možemo ništa učiniti bez uplitanja države. Ja sam poslije ovog sastanak malo i paničan, jer ne znamo koliko ih je u našem gradu, koliko će ih doći i stoga se bojimo da ćemo imati sigurnosni i humanitarni problem - kazao je gradonačelnik Fazlić. Dodaje da je poziv za sastanak bio "upućen svim relevantnim institucijama u Bosni i Hercegovini, a sastanku, iako pozvani, nisu prisustvovali predstavnici državnih institucija, ponajviše Ministarstva sigurnosti BiH".

Dodao je da ga frustira činjenica da ne mogu ništa kao lokalna zajednica pokrenuti po pitanu zbrinjavanja emigranata i izbjeglica, jer se svako uplitanje suprostavlja sa zakonskim propisima i zakonima iz oblasti sigurnosti.

- Ipak, mi smo danas donijeli zaključak da ćemo pomoći humanitarnim akcijama da emigranti koji danas borave ne budu gladni i da se higijenski uslovi poprave, a istovremeno ćemo sa kantonalnim vlastima dogovoriti daljne korake prema državnim institucijama - dodao je gradonačelnik Fazlić.

-Naglasio je da će i dalje vršiti pritisak prema državnim institucijama da bi aktivirali plan o zbrinjavanju izbjeglica i emigranata u našoj državi - saopćeno je iz Kabineta gradonačelnika Bihaća.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Nakon Sanskog Mosta, stanje prirodne nesreće proglašeno i u Bihaću i Bosanskoj Krupi

Grad Bihać i Fondacija Mozaik nastavljaju podršku programima Omladinske banka Bihać

U Bihaću i Cazinu glasalo nešto više od 40 posto od ukupnog broja registriranih birača

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo