Bosna i Hercegovina     | 19.04.2018. 16:56 |

Sutra hitna sjednica Predstavničkog doma PSBiH o Izetbegovićevim izjavama

FENA Aida Kovač

SARAJEVO, 19. aprila (FENA) - Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Mladen Bosić je, na zahtjev Kluba poslanika SNSD-a, za sutra sazvao hitnu sjednicu tog doma sa samo jednom tačkom dnevnog reda.

Poslanici iz Kluba SNSD-a predložili su da se ta tačka zove „Ratnohuškačke izjave člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića u vezi s proizvodnjom naoružanja u fabrikama namjenske industrije na teritoriji Federacije BiH“.

U obrazloženju navode da postoje opravdani razlozi za sazivanje hitne sjednice i da su sadržani u “zapaljivim i ratnohuškatorskim izjavama Izetbegovića“.

- Te izjave, koje uključuju i izjavu predsjednika Vlade Federacije BiH Fadila Novalića u vezi s jačanjem namjenske industrije u tom entitetu, značajno su uznemirile javnost i građane BiH, a posebno Republike Srpske, koja ih vidi kao prijetnju po mir, kako u BiH tako i u cijelom regionu - tvrdi, između ostalog, SNSD u obrazloženju svog zahtjeva.

Iz Stranke demokratske akcije (SDA) danas je saopćeno da zahtjev SNSD-a za sazivanje hitne sjednice Predstavničkog doma PSBiH predstavlja „pokušaj grube zloupotrebe parlamenta od Dodikovih poslušnika“, te da je zahtjev, potpuno neopravdano i suprotno Poslovniku, prihvatio predsjedavajući Doma Mladen Bosić.

SDA smatra da ne postoje nikakvi, a naročito ne postoje opravdani razlozi za sazivanje takve sjednice bez saglasnosti Kolegija.

- Radi se o klasičnoj zamjeni teza svojstvenoj velikosrpskoj ideološkoj kuhinji da se drugi optužuju za ono što, u stvari, oni rade – navodi se, između ostalog, u saopćenju SDA, te dodaje da ta stranka neće nasjesti na ovu, kao i na bilo koju drugu provokaciju.

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Šefik Džaferović (SDA) jučer je najavio da članovi Kluba SDA neće doći na tu sjednicu. Iz PSBiH je najavljeno da će predsjedavajući Kluba poslanika SDA u Predstavničkom domu državnog parlamenta Amir Fazlić sutra u 10.00 sati održati pres-konferenciju čija je tema sazivanje hitne sjednice Predstavničkog doma na inicijativu SNSD na temu "Ratnohuškačke izjave člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića u vezi s proizvodnjom naoružanja u fabrikama namjenske industrije na teritoriji Federacije BiH".

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

PSBiH - Poslanici nisu usvojili zaključke Kluba SNSD-a

PSBIH - Poslanici o predloženim zaključcima Kluba SNSD-a

Predstavnički dom PSBiH - Poslanici raspravljaju o političkoj situaciji u institucijama BiH

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'