Bosna i Hercegovina     | 19.04.2018. 17:25 |

Završeno vanredno zasjedanje Doma naroda Parlamenta FBiH

FENA Senka Trgovčević

SARAJEVO, 19. aprila (FENA) - Dom naroda Federalnog parlamenta okončao je vanredno zasjedanje na kojem je omogućeno da na snagu stupe, nakon objave u Službenim novinama FBiH, izmjene Zakona o finansijskoj konsolidaciji privrednih društava u FBiH, Zakona o zdravstvenom osiguranju, Zakona o visini stope zatezne kamate na javne prihode i Zakona o doprinosima.

U vidu nacrta usvojeni su zakoni o ugostiteljstvu FBiH, obaveznim osiguranjima u saobraćaju, dugu, zaduživanju i garancijama, te izmjene i dopune Zakona o fiskalnim sistemima.

Prihvaćena je odluka o utvrđivanju Privremenih smjernica Politike za provođenje energijske efikasnosti u FBiH.

Delegati su dali saglasnost na rebalans finansijskih planova Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH, Zavoda za transfuzijsku medicinu FBiH i federalnog Fonda solidarnosti za 2017. godinu.

Također, saglasnost je data na izvještaje o radu i finansijskom poslovanju Zavoda za transfuzijsku medicinu FBiH za 2016. godinu, izvještaj o radu direktorice Zavoda za transfuzijsku FBiH za 2016. godine, te izvještaj o radu Upravnog odbora Zavoda za transfuzijsku medicinu FBiH za 2016. godine.

K znanju je primljena Informacija o aktivnostima u postupku izdavanja Energetske dozvole za izgradnju Bloka 7- 450 MW u TE Tuzla investitora Javno preduzeće "Elektroprivreda BiH" d.d. Sarajevo, Prijedlog zaključka o davanju prethodne saglasnosti u postupku izdavanja Energetske dozvole investitoru JP „Elektroprivreda BiH“ d.d. Sarajevo, Završna informacija o izboru Projektnog partnera za izgradnju bloka 7-450 MW u TE „Tuzla“ sa Prijedlogom zaključka.

Dom naroda k znanju je primio i izvještaj o radu FERK -a za 2016. godinu, dok nije prihvatio izvještaj o radu Komisije za koncesije FBiH za 2016. godinu i izvještaj o poslovanju Javnog preduzeća „Željeznice Federacije BiH“ za 2015. godinu. 

Program o prestrukturiranju elektroenergetskog sektora u Federaciji BiH vraćen je na doradu, a s dnevnog reda Vlada FBiH povukla je Nacrt Zakona o elektronskom potpisu Federacije Bosne i Hercegovine.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

U februaru industrijska proizvodnja u FBiH porasla 6,1 posto

U Federaciji BiH inflacija u februaru 0,6 posto, na godišnjem nivou 1,1 posto

Obilježavanja Svjetskoga dana voda u Federaciji BiH

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo