Bosna i Hercegovina     | 19.04.2018. 20:18 |

Ured Čovića damantirao navode pojedinih bh. medija

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 19. aprila (FENA) - Iz Ureda člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića upućen je demanti zbog, kako se navodi, nekorektnog i neprofesionalnog izvještavanja dijela medija u BiH, a u vezi s informacijom da je Čović odbio podržati Ugovor s Islamskom zajednicom, kao i ostalim iznesenim neistinitim tvrdnjama.

- U potpunosti odbacujemo medijske navode u kojima se iznose neistinite, nepotpune, neutemeljene i tendenciozne informacije. U svrhu objektivnog informiranja javnosti dužni smo reagirati na te navode, koji su samo nastavak pomno smišljene i orkestrirane kampanje čiji je cilj zadržati status quo i napraviti kaotične političke odnose, koji bi produbili etničku distancu i unijeli nemir u bh. društvo, kako bi se onemogućio bilo kakav dogovor u vezi s euroatlantskom perspektivom BiH – navodi se u demantiju.

Stoga, dodaje se, postavljamo pitanje zašto je bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović „čekao baš da na ovaj način i sada zloupotrijebi i eksponira to pitanje, bez ikakve prethodne pripreme i suprotno dosadašnjoj praksi rada triju članova Predsjedništva BiH, baziranog na uzajamnom uvažavanju, korektnom odnosu i donošenju odluka konsenzusom“.

- Time je zloupotrijebio ne samo instituciju Predsjedništva nego i vjerske osjećaje građana islamske vjeroispovijesti, s krajnjom namjerom da se izazovu tenzije i prodube kontraverze o ovom iznimno važnom pitanju – navode iz Čovićevog kabineta.

Dodaje se da je Informacija o navodnom odbacivanju Ugovora s Islamskom zajednicom objavljena dok je sjednica Predsjedništva BiH još bila u tijeku, što je presedan koji ukazuje na zlouporabu državnih institucija i medija u cjelini.

- Pozivamo nadležna tijela da se provede žurna istraga o tome tko je i na koji način plasirao neistinite informacije u javnost, čime je grubo narušena sigurnost i dignitet Predsjedništva BiH te članova Predsjedništva BiH. Konkretni navodi da je hrvatski član Predsjedništva BiH iznio zamjerke u vezi s poslovanjem Islamske zajednice, zapošljavanjem u njezinim institucijama, arhivom, vakufskom imovinom su apsolutno netočni, kao i ostali navodi koji se odnose na specifične islamske obrede i obveze, poput džuma-namaza, hadža ili kurbana, sehura ili iftara za vrijeme ramazana te nošenja marame – navodi se u demantiju.

Dalje se kaže da će sporazum s Islamskom zajednicom biti zaključen čim se ispune svi formalni zakonski i Ustavom predviđeni uvjeti, te zadovolje standardi koje nalažu Ustav i pozitivno zakonodavstvo, a za to je potrebna potpuna suradnja i otvorenost sva tri član Predsjedništva, uključujući i bošnjačkog.

Ured hrvatskog člana Predsjedništva BiH smatra da Ugovor s Islamskom zajednicom, kao i preostala dva ugovora s Katoličkom i Srpskom pravoslavnom Crkvom samo mogu doprinijeti boljem razumijevanju i suživotu vjernika.

- Međutim, ovakve tendenciozne namjere da se krivnja prebaci na druge, te na vrlo grub i maliciozan način tražiti krivca u drugome, sigurno neće doprinijeti relaksaciji odnosa triju naroda u Bosni i Hercegovini - navodi se u demantiju iz Ureda hrvatskog člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Predsjedništva BiH.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Čović: Pozivam nositelje vlasti da sami donosimo odluke i vodimo političke procese

Ukrajina negira umiješanost u napad u Rusiji

Ministarstvo finansija i trezora BiH demantiralo navode IDDEEA-e o nedostatku budžetskih sredstava

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo