Najave     | 20.04.2018. 10:20 |

Edukacija za mentore praktične nastave u firmama

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 20. aprila (FENA) - Njemačko društvo za međunarodnu saradnju i razvoj (GIZ) organizirat će od 20. do 24. aprila petodnevnu edukaciju za mentore praktične nastave u firmama.

Mentori su osobe koje su u firmama zadužene za učenice i učenike koji dolaze na praktičnu nastavu, a pohađaju neku od srednjih stručnih škola.

Oni prenose svoje znanje i osposobljavaju mlade za tržište rada za određena zanimanja. Bez njih je nezamisliv lični i profesionalni razvoj mlade osobe koja se obrazuje za određenu struku.

GIZ kroz projekt "Stručno obrazovanje u BiH“ nastoji u saradnji sa predstavnicima privrede i obrazovnih institucija poboljšati stručno obrazovanje i time suštinski doprinijeti razvoju obrazovnog sistema koji je usmjeren na tržište rada.

Edukacija mentora, koji bi kao voditelji obrazovnog procesa u firmama preuzeli odgovornost za učenike i učenice na praktičnoj nastavi predstavlja jednu od komponenti projekta. 

Cilj je ojačati pedagoške kompetencije mentora i njihovu vještinu planiranja rada sa učenicima na praktičnoj nastavi. Kvalitetno stručno obrazovanje iznjedrit će više stručnjaka koji će dati važan doprinos ekonomskom rastu zemlje,  a time i boljem imidžu stručnog obrazovanja.

Na prvu edukaciju prijavile su se kompanije iz IT, auto, trgovačke i prehrambene industrije, kao i predstavnici bankarskog sektora iz Sarajevske regije, a naredne edukacije održat će se u Banja Luci, Mostaru i Goraždu, najavili su organizatori.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

DEI - Prezentiranje projekata prvog poziva Interreg programa za dunavsku regiju 2021-2027.

U Sarajevu predstavljene bh. kompanije koje su implementirale Zelene poslovne modele

U Sarajevu 16. aprila Godišnji regionalni forum za analizu trendova prijetnji i rizika od oružja

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana