Ekonomija     | 20.04.2018. 14:23 |

“Dani organske proizvodnje” u Bugojnu

FENA Mevlida Ridžal

BUGOJNO, 20. aprila (FENA) - U ulici Zlatnih ljiljana u Bugojnu danas je upriličen sajam organske proizvodnje, na kojem su svoje proizvode predstavili izlagači iz nekoliko bh. sredina.

Sajam je održan u okviru manifestacije “Dani organske proizvodnje”, čiji su organizatori u tome gradu bili Savez ORGANSKO Federacije BiH i Općina Bugojno.

Za jednim od štandova ekipa Fene zatekla je Aidu Kadrić iz zeničke firme “Stap-milk”, koja se  bavi preradom mlijeka i proizvodnjom svih proizvoda od mlijeka, po tradicionalnoj recepturi i bez aditiva.

- Redovno posjećujemo sajmove zdrave hrave, tako da smo već treći put u Bugojnu. Sajmovi nam puno znače, jer smo početnici u poslu i svako novo iskustvo je dobro došlo - kazala je.

Safeta Šeta je na bugojanski sajam došla iz Višegrada, a već dugi niz godina bavi se pčelarstvom.

- Proizvodimo med i razne preparate od meda. Imamo i sirće, i druge domaće proizvode. Za sve što nudimo kupcima, posjedujemo certifikat organske proizvodnje - naglasila je.

Dodaje da je njena porodica vlasnik 150 košnica pčela, te da joj u poslu pomaže suprug i kćerka.

-Redovni smo učesnici sajmova. Oni nam, zaista, puno znače. Uglavnom, uspijemo prodati sve što donesemo - kazala je. 

Nakon nastupa članova GFA "Bugojno", manifestaciju je otvorio načelnik Hasan Ajkunić, a na značaj organske proizvodnje i ogromne potencijale u poljoprivredi ukazali su predsjedavajući OV-ća Bugojno Igor Vrljić i njegov zamjenik Salih Gurbeta.

Uručene su zahvalnice onima koji su u proteklom periodu podržali Savez ORGANSKO Federacije BiH, Asocijaciju organskih proizvođača SBK-a, i proizvođače u sektoru poljoprivredne, odnosno organske proizvodnje.

Zahvalnica je dodijeljena Općini Bugojno koja je, i ovaj put, bila generalni pokrovitelj “Dana organske proizvodnje”, kao i RTV Bugojno za medijsku podršku u organizaciji manifestacije, koja se već 12 godina održava na području gornjovrbaske regije.

Posebno priznanje za doprinos i razvoj organske proizvodnje u BiH i izvan njenih granica uručeno je predstavnicima bugojanske firme “SPHERA”, koja se uspješno bavi plasteničkom proizvodnjom.  

-Radi se o preduzeću koje zapošljava mlade kadrove i ima visokokvalitetan proizvod. To su potvrdile i analize rađene u Njemačkoj na oko sedamsto parametara, što je bio za nas dodatni razlog da firmi “Sphera” dodijelimo ovo priznanje - kazao je predsjednik Saveza ORGANSKO Federacije BiH Sejad Herceg.

Manifestacija “Dani organske proizvodnje” u utorak je održana u Donjem Vakufu, a dan kasnije i u Gornjem Vakufu-Uskoplju.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Bugojno: Šumski požar na lokalitetu Garački potok stavljen pod kontrolu

Šumski požar na lokalitetu Garački potok i dalje aktivan, vatrogasci na terenu

Požar koji je u petak izbio iznad naselja Vesela u Bugojnu širi se prema Kupresu

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'