Svijet     | 20.04.2018. 14:59 |

Čelnici dviju Koreja uspostavili povijesnu vezu otvaranjem crvenog telefona

FENA Internet

SEUL, 20. aprila (FENA) - Dvije Koreje otvorile su u petak crveni telefon između svojih čelnika, objavio je Seul sedmicu dana prije samita između Moon Jae-ina i Kim Jong-una u demilitariziranoj zoni koja dijeli poluotok.

Ta linija povezuje Plavu kuću, ured južnokorejskog predsjednika u Seulu, i ured u Pyongyangu Sjevernokorejske komisije za državne poslove, kojom predsjeda sjevernokorejski čelnik što je jedna od njegovih najvažnijih funkcija.

"Povijesna veza između čelnika dviju Koreja upravo je ustanovljena", izjavio je Yoon Kun-young, visoki dužnosnik Plave kuće.

Probni razgovor između operatera trajao je četiri minute i 19 sekundi, prenosi AP.

"Probni razgovor trajao je četiri minuta i 19 sekundi, pri čemu su zvaničnici obiju strana međusobno razgovarali. Veza je bila stabilna, a kvalitet glasa prilično dobar, kao da razgovarate s komšijom", rekao je Yoon.

Predsjednik Južne Koreje Moon Jae-in i lider Sjeverne Koreje Kim Jong-un planiraju da obave prvi telefonski razgovor uoči sastanka tet-a-tet, koji je zakazan za idući petak, u pograničnom području.

Južnokorejski zvaničnici navode da će "vruća linija" biti održana i posle samita, te da će pomoći da se olakša dijalog i smanji nerazumijevanje u periodu tenzija.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Zvaničnik Hamasa tvrdi da nema napretka u razgovorima u Kairu o prekidu vatre u Gazi

Nova runda dijaloga Beograda i Prištine završena bez dogovora, nastavak 4. travnja

Izrael šalje delegaciju u Katar na nove razgovore o prekidu vatre u Gazi

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!