Bosna i Hercegovina     | 20.04.2018. 15:37 |

Brkić - Londono: Zadovoljstvo zbog obostranog ukidanja viznog režima

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 20. travnja (FENA) - Zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić primio je zamjenicu ministra vanjskih poslova Republike Kolumbije Patti Londono, priopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Brkić je izrazio želju i spremnost za unapređenje odnosa dviju zemlje na svim poljima. Ocijenio je da bi konkretni koraci u tom smjeru bili veća razmjena posjeta na visokoj razini i intenziviranje gospodarske suradnje. Također je izrazio zahvalnost Vladi Kolumbije što je nerezidentno diplomatsko pokrivanje BiH pomjerila iz Berlina u bližu Budimpešu, čime su se otvorile mogućnosti za češće kontakte i bolju suradnju dviju zemalja.

Sugovornici su izrazili zadovoljstvo zbog nedavnog obostranog ukidanja viznog režima za nositelje putnih isprava Kolumbije i BiH. Pozdravili su odluku Vlade Republike Kolumbije od veljače o ukidanju viza za državljane BiH za period 90 dana koji se može produžiti za još 90 dana, koja je uslijedila nakon prošlogodišnje odluke Vijeća ministara BiH o uvođenju bezviznog režima za nositelje kolumbijskih putnih isprava.

Kolumbijska strana je zahvalila za ovu odluku Vijeća ministra BiH jer je umnogome olakšan dolazak kolumbijskih turista, od kojih je najviše hodočasnika u Međugorje.

Razmijenjene su informacije o iskustvima u izgradnji mira i postkonfliktnim situacijama, kao i procesu razminiranja budući da se obje zemlje suočavaju s problemom zaostalih minsko-eksplozivnih sredstava. Zamjenik ministra Brkić je informirao o tome kako  je sustav razminiranja uspostavljen i kako funkcionira u BiH.

Na sastanku je također razgovarano o političkoj situaciji u BiH i Kolumbiji, kao i vanjskoj politici obiju zemalja.

Brkić je naglasio da su prioriteti vanjske politike BiH europske i euroatlantske integracije i regionalna suradnja te upoznao sugovornicu o aktualnostima u ovim procesima.

Kao oblasti u kojima dvije zemlje imaju potencijal za buduću suradnju, sugovornici su naveli obrazovanje, znanost, kulturu, turizam te suradnju univerziteta.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Izbori za Hrvatski sabor: Do 16.30 sati na izbore izašlo 28.003 birača u BiH

Kineski posrednik: Rusija i Ukrajina vjeruju da će se rat završiti pregovorima

Milanović: Pregovori o ulasku BiH u EU trajat će duže od 500 godina

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana