Ekonomija     | 20.04.2018. 16:14 |

BiH na pragu pristupa tržištu meda, mlijeka i mliječnih prerađevina NR Kine

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 20. aprila (FENA) - Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović sastao se danas sa ambasadoricom NR Kine u Bosni i Hercegovini Chen Bo, radi finalnih priprema Konferencije ministara zemalja 16+1, koja će ove godine biti održana od 3. do 5. jula u Bugarskoj.

Na konferenciji je planiralo potpisivanje bilateralnog sporazuma između BiH i NR Kine u oblasti veterinarstva, što bi omogućilo izvoz meda, mlijeka i mliječnih proizvoda na ovo veliko tržište,  u kratkom roku.

Takođe, planirano je i potpisivanje sporazuma kojima  se unapređuje saradnja između dvije zemlje u oblasti turizma, pogotovo nakon  ukidanja viznog režima.

- BiH ulazi u finalnu fazu priprema, i u tom smislu se očekuje da do Samita počne gradnja Blok 7 TE Tuzla - istakao je na sastanku ministar Šarović, dodajući da je usaglašen Memorandum o razumijevanju sa kineskim državnim osiguravajućom korporacijom Sinosure.

Istaknuta je dosadašnja dobra saradnja sa brojnim kineskim kompanijama te su najavljeni značajni poslovi na izgradnji i rekonstrukciji putne i željezničke infrastrukture,  energetskih objekata i drugih značajnih investicionih projekata u BiH.

Kao jedan od uslova za proširenje saradnje, navedena je i potreba otvaranja pregovora o civilnom vazduhoplovstu, unapređenju sistema plaćanja i drugim aktivnostima koje su planirane u ovoj i narednoj godini.

Pri tome, posebno mjesto zauzima saradnja u okviru platforme zemalja 16+1, koja nudi mogućnosti ne samo unapređenja trgovinske i privredne saradnje BiH sa NR Kinom, već i sa 15 drugih zemalja centralne i istočne Evrope, članica ove asocijacije, saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Na tržištu BiH opasni toksini pronađeni u raženom brašnu podrijetlom iz Litve

Izbori za Hrvatski sabor: Do 16.30 sati na izbore izašlo 28.003 birača u BiH

Proizvodnja jaja i njihov izvoz iz BiH u porastu

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'