Bosna i Hercegovina     | 20.04.2018. 17:03 |

Održan okrugli sto o 'Fer utakmicama na tržištu multimedijalnih usluga u BiH'

FENA Alma Zukanović

SARAJEVO, 20. aprila (FENA) - Asocijacija kablovskih operatera i distributera u BiH (AKOPBiH) organizirala je danas u Sarajevu Okrugli sto o temi "Kako do fer utakmice na tržištu multimedijalnih usluga u BiH u postojećim zakonskim okvirima?".

Advokat AKOP-a Vlado Slišković podjetio je, u uvodnom obraćanju, da Regulatorna agencija za komunikacije BiH (RAK) ima nadležnost da regulira emiterske i telekomunikacijske mreže i usluge te da Konkurencijsko vijeće BiH ima nadležnosti provoditi zaštitu tržišne konkurencije kada dođe do zloupotreba.

Na temelju izvršnih odluka Konkurencijskog vijeća BiH o zloupotrebi konkurencije, dodao je, Regulatorna agencija za komunikacije ima nadležnost naložiti prekid distribucije audio-vizuelne medijske usluge i medijske usluge radija na prostoru cijelog teritorija BiH.

Pojasnio je da BHRT ima dužnost da s ciljem ostvarivanja interesa cjelokupnog stanovništva BiH osigura pokrivanje najvažnijih kulturnih, sportskih i zabavnih i drugih događaja koji se održavaju u zemlji i svijetu te uložiti sve napore da stekle ekskluzivna prava na sve događaje.

U slučajevima kada emiter čiji program nije dostupan cjelokupnom stanovništvu BiH, pribavi eskluzivno pravo na prenošenje važnih sportskih događaja, Slišković je istakao da taj emiter krši zakon i da se ne može protiviti distribuciji važnog sportskog događaja i na drugim TV programima.

- U BiH se često događa da emiteri koji ne ispunjavaju uslov dostupnosti njihovog signala cjelokupnom stanovništvu u BiH, ipak pribave ekskluzivno pravo, iako na to nemaju pravo, a nakon toga, neovlašteno vrše pritisak na operatere da zatamne prijenos na svim drugim TV programima - kazao je.

Kao posljednji slučaj naveo je prijenos Evropskog prvenstva u košarci 2017. godine, kada je Općinski sud u Sarajevu odmah po prijemu predmeta United Medie iz Luksemburga, bez saslušanja protivne strane odredio mjeru osiguranja kojom je određenim operaterima zabranio distribuciju prijenosa utakmica prvenstva.

- Međutim, taj sud nije uopće uzeo u obzir da se radilo o prijenosu važnog sportskog događaja, te da predlagač nije emiter čiji je program dostupan cjelokupnom stanovništvu BiH - pojasnio je.

Obzirom da se privremena mjera osiguranja određuje odmah i bez saslušanja protivnika, Slišković naglašava da se ovakvom sudskom praksom omogućavaju ozbiljne zloupotrebe protiv kojih se teško boriti, jer se sportski događaj završi prije zakazivanja ročišta.

Poslanik Saveza za bolju budućnost u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Mirsad Đonlagić smatra da je situacija haotična, kao i u mnogim drugim segmentima života u BiH.

- Meni je samo važno da se sportske reprezentacije gledaju širom BiH i da se sa Košarkaškog saveza BiH skine "stigma" da smo prava za prijenos prodali nekom drugom - zaključio je Đonlagić.  

Vršilac dužnosti člana Nadzornog odbora Dioničkog društva BH Telecom Sarajevo Svetlane Cenić kazala je da je pored korištenje infrastrukture BH Telekoma, problem i zamračivanje određenih kanala samo u nekom dijelovima BiH.

- Problem je "SportKlub" koji mora biti po odluci Konkurencijskog vijeća BiH po istim uslovima svima ponuđen, jer ovdje se dešava da je operater i vlasnik kanala, što je nespojivo - zaključila je.

Okruglom stolu su prisustvovali predstavnici operatera, medija, javnih servisa, nadležnih institucija i drugih zainteresiranih strana sa ciljem rasvjetljivanja svih činjenica o narušenoj fer konkurenciji na tržištu pružanja multimedijalnih usluga i sadržaja u BiH.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Vijeće Evrope - Suzbijanje trgovine ljudima u svrhu radne eksploatacije i osnaživanje žrtava

Novi Telecom centar BH Telecoma otvoren na Međunarodnom aerodromu Sarajevo (VIDEO)

Kovačević: Vizija nove Uprave je da BH Telecom bude vodeći digitalni integrator bh. društva

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo