Ekonomija     | 20.04.2018. 17:04 |

Neophodna nova rješenja za veći rast privrede RS-a

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 20.aprila (FENA) – Ekonomski rast, ali znatno veći nego dosad, mora biti prioritet  Republici Srpskoj, ali i cijeloj Bosni i Hercegovini, uz nova rješenja i pristup toj oblasti – rečeno je danas tokom rasprave o temi "Kako doći do konceptualnog okvira za definisanje strategije održivog ekonomskog razvoja RS-a, čija posljedica će biti stabilan ekonomski rast".

Na ovom skupu u organizaciji Udruženja "Misli dobro", prof. dr Tihomir Domazet iz Zagreba je naglasio da  dosadašnji ekonomski sistem nije dao neohodni rast privrede i BDP-a, a da bi nova rješenja trebalo da omoguće savremenu i konkuretnu privredu.

Upozorio je da su nova rješenja neophodna i da za njih nema alternative, uz reforme u svim sektorima društva, administraciji, obrazovanju, zdravstvu, penzionom sistemu...

Domazet je napomenuo da postoje brojne primjedbe na ponašanje vlasti i državnih organa koji nisu efikasni, nisu u interakciji s privredom, a što onemogućava neophodan privredni rast.

I profesor Ekonomskog fakulteta u Banjoj Luci Goran Radivojac je rekao da je potrebno trasirati pravce za bavljenje životnim pitanjima, koja će omogućiti bolji standard stanovništva.

-Na nama je da odlučimo koje ćemo sektore razvijati, ali bez iluzija – rekao je Radivojac, ukazujući da je neohodno da se počne funkcionisati na tržišnim principima, da zaradimo ono što trošimo.

Trenutno, kako je dodao, rješenje za ekonomski napredak RS treba da se traži u tercijarnom privrednom sektoru, odnosno uslužnim djelatnostima, imajući u vidu geografski položaj, obrazovnu strukturu stanovništva i drugo.

Na ovom okruglom stolu učestvovali su privrednici, poslodavci, predstvanici akademske zajednice, političari.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

U Republici Srpskoj u februaru 31,6 hiljada turista, 1,2 posto manje u odnosu na februar 2023.

Mijelom u BiH - Svaki naš pacijent ima pravo na život, a za to mu je potrebna odgovarajuća terapija

Vijeće Evrope - Suzbijanje trgovine ljudima u svrhu radne eksploatacije i osnaživanje žrtava

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana