Bosna i Hercegovina     | 20.04.2018. 17:46 |

Borovac izrazila žaljenje zbog neprihvatanja Prijedloga Osnovnog ugovora s IZBiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 20. aprila (FENA) - Ministrica za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Semiha Borovac izrazila je žaljenje što Predsjedništvo Bosne i Hercegovine jučer nije prihvatilo Prijedlog Osnovnog ugovora između Bosne i Hercegovine i Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Borovac je podsjetila kako je procedura za zaključivanje tog ugovora pokrenuta još 2011. godina, te da je vođena uz poštivanje standarda koje nalažu Ustav i pozitivno zakonodavstvo BiH.

Dodala je da je ugovor jednoglasno usvojen na Vijeću ministara Bosne i Hercegovine još u septembru 2015., te da je u oktobru te godine dostavljen Predsjedništvu Bosne i Hercegovine na daljnju proceduru.

Kako se navodi u saopćenju iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, postupak za zaključivanje tog ugovora vođen je po istim procedurama i principima po kojima su vođeni i zaključeni ugovori između BiH sa Svetom stolicom i Srpskom pravoslavnom crkvom.

- U izradi ugovora su, uz predstavnike Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, učestvovali i predstavnici državnih ministarstava civilnih poslova, pravde te finansija i trezora, kao i predstavnici Islamske zajednice u BiH.

Također, Islamska zajednica u BiH je informirala Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice da su pisanu podršku za zaključivanje Osnovnog ugovora između BiH i Islamske zajendice u BiH dali i nabiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić i predsjednik Jevrejske zajednice u BiH Jakob Finci - navodi se.

Borovac je naglasila kako nezaključivanjem Osnovnog ugovora s Islamskom zajednicom u BiH islamski vjernici, iako najbrojniji u Bosni i Hercegovini, ostaju i dalje u neravnopravnom položaju u odnosu na katolike i pravoslavce sa čijim crkvama naša država ima zaključene ugovore.

- Takav odnos prema Islamskoj zajednici u BiH i njenim pripadnicima ne doprinosi međusobnom razumijevanju i poštovanju - saopćeno je iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Islamska zajednica: U Sarajevu podijeljeni ramazanski prehrambeni paketi i bonovi

Muftija zagrebački ef. Hasanović: Divno je imati braću i prijatelje poput Katara i emira Al-Thanija

HNŽ: Poboljšanje sigurnost u prometu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo