Bosna i Hercegovina     | 22.04.2018. 19:02 |

Dennis Gratz predložio donošenje zakona o mobilnosti mladih

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 22. aprila (FENA) - Zastupnik u Parlamentu Federacije BiH Dennis Gratz uputio je inicijativu Vladi Federacije BiH sa prijedlogom za donošenje zakona o mobilnosti mladih.

Riječ je o propisu koji bi uredio sufinansiranje mobilnosti i razmjene mladih, kao i institucionalne mehanizme podrške poput konsultovanja lica koja dolaze u našu zemlju, kao i podrške onima koji odlaze na edukacije i druge vrste privremenih razmjena u druge zemlje - saopćeno je iz Naše stranke.

- Institucije ne trebaju ohrabrivati trajni odlazak mladih iz zemlje, ali ovim oblikom podrške osiguravaju im dodatne informacije i prilike za usavršavanje, obrazovanje i treninge koje će doprinijeti njihovoj većoj konkurentnosti na tržištu rada - navodi  Gratz.

Dodaje da će se zakonom osigurati okvir za djelovanje institucija u smislu podrške informiranju mladih o programima mobilnosti, uspostavi Fonda za podršku mobilnosti koja će sufinansirati programe mobilnosti i razmjene u zemlji, regiji i svijetu.

 Zastupnik Gratz smatra da adekvatno uređenje pitanja mobilnosti mladih, uz uspostavu porodičnog fonda za podršku porodicama sa djecom, te dodatne aktivne mjere zapošljavanja umjesto prakse „finansiranja privremenog zapošljavanja preko Zavoda“, predstavljaju temelj podrške novim generacijama.

Gratz najavljuje da će uskoro Vladi uputiti i prijedlog novog okvira za zakon o borbi protiv nezaposlenosti, koji će ponuditi potpuni novi pristup rješavanju pitanja nezaposlenosti u Federaciji BiH, saopćeno je iz Naše stranke.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

U Trebinju održana 'Akademija izvrsnosti Most Istok Zapad u Bosni i Hercegovini'

Potpisan sporazum o finansiranju rada Studentskog parlamenta UNSA u iznosu od 30.000 KM

Donji dom španskog parlamenta usvojio sporni zakon o amnestiji za katalonsle separatiste

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo