Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Sport     | 23.04.2018. 12:52 |

Timur Čerkez: Cilj mi je postati najmlađi triatlonac u BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 23. aprila (FENA) - Sarajlija Timur Čerkez već nekoliko mjeseci priprema se za prvi takmičarski izazov triatlon Ocean Lava Montenegro, koji će 13. maja biti održan u Kotoru.

Postati najmlađi triatlonac - Ironman u Bosni i Hercegovini i po mogućnosti oboriti trenutni državni rekord u ovom takmičenju, želje su ovog 21-godišnjaka.

Pred Čerkezom je vrlo ambiciozan cilj da u što kraćem roku prepliva 1,9 kilometara, istrči 21 kilometar i na biciklu pređe 90 kilometara. 

- Trčanje u svim vremenskim uslovima, plivanje, vožnja biciklom u sali i na otvorenom, to su elementi treninga. Vježbe u teretani sam ubacio u obliku funkcionalnog treninga radi balansa. Treniram po vlastitoj kombinaciji više planova što mi daje mogućnost da treniranje prilagodim svom tijelu, tako su minimalne mogućnosti povrede, a ujedno imam mogućnost da ponekad povećam intenzitet ili da ubacim još koji trening viška kada imam energije - kazao je Čekez.

U okviru zahtjevnih priprema izuzetno vodi i računa o prehrani.

- Dnevno potrošim između 3.500 do 5.500 kalorija i zato mi nije potrebno detaljno računanje kalorija, ali važno mi je da je hrana zdrava, ukusna i da mi može služiti kao gorivo za idući trening - ističe on.

Ironman je tehnički najtezi triatlon u svijetu. Distanca je 3,8 km plivanja, 180 km bicikla i na kraju puni maraton od 42,2 km unutar 17 sati, pojašnjava Čerkez.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Triatlon kup 'Kulin ban' na Boračkom jezeru od 6. do 8. septembra

Vedran Supur: Triatlon je zahtjevan i jedan od najtežih sportova

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'