Bosna i Hercegovina     | 23.04.2018. 14:10 |

Čović, Jerković i Čordaš u Derventi

FENA Saopćenje

BANJA LUKA, 23. aprila (FENA) - Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović, potpredsjednik Republike Srpske Josip Jerković i ministar za izbjeglice i raseljena lica RS Davor Čordaš prisustvovali su danas proslavi sv. Juraja mučenika u istoimenoj župi u Derventi.

Čović je istakao da mu je veoma drago što je danas sa Dervenćanima, i prisjetio se izgleda ovog kraja prije 20 godina kada je na prostoru te općine počeo proces povratka i obnove. 

- Danas ovdje vidim puno više životne radosti i optimizma među ljudima. Derventa je zaista mjesto duhovne obnove i daje nadu i šalje snažnu poruku da ovdje ima smisla živjeti - dodao je Čović, saopćeno je iz Ministarstva za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske.

Ministar Čordaš je izrazio zadovoljstvo što se danas u Derventi okupio veliki broj ljudi.

- Ovakve slike u meni bude nadu da će se još više ljudi vratiti na svoja ognjišta, i potvrđuju moja razmišljanja da je duhovna obnova, i izgradnja i obnova vjerskih objekata jedan od glavnih preduslova održivog povratka na ove prostore - rekao je Čordaš.

Ministarstvo za izbjeglice i raseljena lica RS-a, u okviru pružanja podrške projektima održivog povratka, u proteklih šest godina na prostoru Dervente za obnovu vjerskih objekata izdvojilo je više od 400.000 KM.

Već na početku ove godine Ministarstvo je nastavilo sa aktivnostima koje podržavaju obnovu vjerskih objekata, obezbijedivši sredstva u iznosu od 10.000 maraka za realizaciju projekta kojim će se sanirati krov i uraditi termoizolacija samostana u Derventi. 

Samo u ovoj godini na prostoru Dervente planiralo je izgraditi 80 kuća.

Današnjeg misno slavlje, u povodu proslave sv. Juraja, predvodio je vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić, a okupilo je više od 1.000 vjernika, domicilnog stanovništa, te Hrvata iz cijele BiH i Hrvatske, koji su došli da posjete svoj rodni kraj.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Muslimani širom svijeta proslavili Ramazanski bajram

Proslava blagdana sv. Ante u Cimu

Proslava Dana Centra 'Los Rosales'

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta