Bosna i Hercegovina     | 23.04.2018. 16:48 |

SDP: Pozivamo bh. vlasti da zatraže od EK obustavu finansiranja Pelješkog mosta

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 23. aprila (FENA) - Nakon što su vlasti Republike Hrvatske zvanično potpisale ugovor o izgradnji Pelješkog mosta, krajnje je vrijeme da institucije BiH poduzmu sve mjere kako bi se spriječila izvjesna blokada pristupa BiH otvorenom moru, navodi se u saopćenju SDPBiH.

U tom cilju pozivaju Predsjedništvo BiH i Vijeće ministara BiH da, bez odlaganja, zvanično zatraže od Evropske komisije da obustavi finansiranje ovog projekta, jer se očito radi o povredi suvereniteta BiH, koji se ne može i ne smije tolerisati.

Također, traže od Bakira Izetbegovića i Denisa Zvizdića da bh. javnosti kažu koje pravne radnje misle poduzeti protiv jednostranih poteza vlasti Republike Hrvatske, kojima se narušava suverenitet BiH i njeni dugoročni interesi.

- Krajnje je vrijeme da vlasti BiH počnu povlačiti konkretne poteze s ciljem zaštite interesa naše zemlje. Očigledno je da zvanični Zagreb ne pokazuje ni minimum volje da se o ovom pitanju s BiH postigne dogovor. Takvo ponašanje treba jasno prepoznati i prema njemu se još jasnije postaviti jer interesi BiH ne smiju biti talac bilo čijeg kukavičluka ili nesposobnosti - zaljučuje SDP-e u svom reagiranju.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

SDP-Pozivamo sve političke činitelje da prihvate odluku visokog predstavnika kao pozitivan iskorak

Saopćenje za javnost SDPBiH

Saopćenje za javnost SDPBiH

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!