Bosna i Hercegovina     | 23.04.2018. 17:42 |

Dijalog o aktivizmu u Jajcu održali sudionici USAID-ovog projekta re:Generacija

FENA Saopćenje

JAJCE, 23. travnja (FENA) - Sudionici USAID-ovog projekta re:Generacija u ponedjeljak su u Jajcu održali dijalog o aktivizmu s članovima Vijeća učenika koji su prošle godine spriječili osnivanje još jedne škole koja ih je trebala razdvojiti na osnovu etničke pripadnosti.

"Uspjeli smo zaustaviti podjelu škole, ali naša borba nije gotova. Sada iza sebe imamo cijelu armiju učenika istomišljenika koji su spremni pokrenuti promjene", poručili su Nikolas i Aida, učenici srednje strukovne škole iz Jajca.

Fenomen dvije škole pod jednim krovom jedan je od najvećih problema obrazovnog sustava u BiH, jer na direktan način pravi segregaciju učenika na osnovu njihove etničke pripadnosti, navodi se u priopćenju...

Uz podršku nastavnika i roditelja, jajački srednjoškolci su prošle godine uspjeli dobiti borbu protiv lokalnih vlasti i spriječiti osnivanje još jedne takve škole, pokazavši cijeloj zemlji da mladi mogu biti pokretači i nosioci pozitivnih promjena u BiH.

Osim razgovora sa učenicima, svoj posjet Jajcu Ambasadori pomirenja su iskoristili i da porazgovaraju s načelnikom  Jajca Edinom Hozanom. Tema sastanka bila je trenutna situacija u ovoj općini i podrška koju donosioci odluka pružaju mladima.

 S istim ciljem uspostavljanja pomirenja i zajedništva, naročito među mlađim generacijama, Ambasadori pomirenja su danas razmijenili iskustva sa mladim Jajčanima te razgovarali o izazovima i savjetima za buduće inicijative i slične aktivnosti.

 

 

(FENA)
Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 215

Vezane vijesti

Gradonačelnik Kordić s učenicima o natjecanju Civitas 'Projekt građanin'

Promocija ljudskih prava u poslovnom sektoru u BiH šansa za podizanje rejtinga poslodavaca

Ministarstvo civilnih poslova će sudjelovati u projektu 'Zdrave zajednice u BiH'

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana