Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Svijet     | 24.04.2018. 09:45 |

Trump i Macron posadili hrast ispred Bijele kuće, večera sa suprugama

FENA Internet

WASHINGTON, 24. aprila (FENA) – Američki predsjednik Donald Trump i francuski predsjednik Emmanuel Macron su, kako prenosi AP, prije nego počnu razmatrati goruće teme prvo odlučili opustiti se na specijalnoj večeri sa suprugama u kući Georgea Washingtona.

Dva predsjednika i dvije prve dame su helikopterom otišli na planinu Vernon nedaleko od glavnog grada i uz velike mjere sigurnosti večerali uoči današnjih zvaničnih razgovora o nuklearnom sporazumu sa Iranom, trgovinskim sporom, situacijom u Siriji i odnosima dvije države.

Macron je jučer stigao uz najviše državne počasti u trodnevnu posjetu koja potvrđuje snažne veze,  a Macron koji je često u kontaktu sa američkim predsjednikom je na globalnom planu postao neka vrsta specijalnog tumača Trumpove često neshvatljive vanjske politike.

-  Ovo je velika čast i vrlo važna državnička posjeta u trenutnim okolnostima – rekao je Macron pri slijetanju u američku vojnu bazu kod Washingtona.

Macron i Trump se i pored dobrih odnosa ne slažu po mnogim pitanjima i francuski predsjednik je u prvom redu u misiji spašavanja nuklearnog sporazuma sa Iranom, koji Trump želi promijeniti, a Iran se protivi tome.

Trump i Macron su posadili i drvo u dvorištu Bijele kuće prije odlaska na večeru. Hrast je poklon Macrona Trumpu. Trump je nakon večere rekao da je „bila fantastična“, dok su saradnici  Macrona saopćili da su razgovarali o ekonomiji i predstojećim izborima u SAD.

Danas se nastavlja posjeta francuskog predsjednika Macrona sastankom  s Trumpom u Bijeloj kući.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Macron i Lula najavljuju plan ulaganja od milijardu eura za Amazon

Macron kaže da je ogranak IS-a izveo napad na Moskvu, a grupa je pokušala napade u Francuskoj

Macron obećao 'operaciju bez presedana' protiv krijumčarenja droge

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta