Bosna i Hercegovina     | 24.04.2018. 10:31 |

U petak odluka o posebnoj sjednici parlamenta o stanju sigurnosti u RS-u

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 24. aprila (FENA) - Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović sazvao je za petak, 27. aprila sjednicu Kolegijuma na kojoj bi trebalo da bude utvrđen prijedlog dnevnog reda i termin održavanja 26. posebne sjednice entitetskog parlamenta.

Čubrilović je u skladu s Poslovnikom Skupštine sazvao sjednicu Kolegijuma na zahtjev 29 narodnih poslanika koji su svojim potpisima tražili posebnu sjednici za koju su predložili jednu tačku dnevnog reda: Razmatranje stanja bezbjednosti u Banjoj Luci i Republici Srpskoj - "Pravda za Davida – Pravda za sve“.

Dostavili su materijal za predloženu tačku dnevnog reda.

-Narodni poslanici, podnosioci zahtjeva za održavanje posebne sjednice Narodne skupštine RS-a smatramo da postoji opravdan strah javnosti u RS da je stanje bezbjednosti pogoršano nakon niza događaja koje MUP RS nije na vrijeme razjasnio - navodi se u tom dokumentu.

U proteklih nekoliko sedmica desili su se, kako navode, određeni događaji koji ukazuju na narušenu bezbjednosnu situaciju u Banjoj Luci.

Radi se o slučaju, podsjećaju, smrti dvadesetjednogodišnjeg mladića Davida Dragičevića, a koja je prvobitno okarakterisana kao zadesna, s tim da su činjenice i okolnosti koje su se svakodnevno pojavljivale u javnosti "na kraju pružile osnove sumnje cjelokupnoj javnosti da je riječ o nasilnoj smrti nesretnog mladića“.

Nakon Davidove smrti, podsjećaju, na jednu poslovnu zgradu ispaljen je projektil iz ručnog raketnog bacača "zolje“, čiji počinioci nisu do današnjeg dana pronađeni.

-Dodatan strah unose i prijetnje koje su dobili pojedini tužioci, što ukazuje da ni ljudi koji obavljaju određene odgovorne dužnosti i koji imaju pravo na svaku vrstu zaštite nisu sigurni i moraju da strahuju za ličnu i bezbjednost svojih porodica. Zbog niza događaja koji su doveli do situacije pojačane nesigurnosti građana zatražili smo da o bezbjedonosnoj situaciji raspravlja Narodna skupština RS – navela je u materijalu za posebnu sjednicu jedna trećina poslanika, što je po Poslovniku dovoljan broj da mogu tražiti da se zakaže ovo zasjedanje.

Da li će sjednica biti održana zavisi o glasova vladajuće većine.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

U Republici Srpskoj u februaru 31,6 hiljada turista, 1,2 posto manje u odnosu na februar 2023.

Nastavljeno obilježavanje 'dana RS' koji je Ustavni sud proglasio neustavnim

Lendo: Obilježavanjem 9. januara vlast RS-a slavi najteža krivična djela

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana