Bosna i Hercegovina     | 24.04.2018. 11:36 |

Konferencija posvećena programu integrisanja BiH u EU

FENA Vanja Tolj

SARAJEVO, 24. aprila (FENA) - Konferencija posvećena programu integrisanja, sveobuhvatnom planskom dokumentu u procesu pridruživanja Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji, održava se danas u Parlamentarnoj skupštini BiH, u organizaciji Direkcije za evropske integracije Vijeća ministara BiH.

Cilj konferencije je da istakne značaj izrade tog planskog dokumenta i omogući razmjenu iskustava i izazova država regiona prilikom njegove pripreme i praćenja provedbe.

Pomoćnica direktora Direkcije za evropske integracije BiH Darija Ramljak naglašava da je konferencija regionalnog karaktera, tako da će učesnici imati priliku da s kolegama iz regiona razmjene iskustva u izradi programa integriranja, te da se BiH što bolje pripremi za izradu programa.

- Radi se o planskom dokumentu koji na vrlo jednostavan način treba da posloži sve obaveze Bosne i Hercegovine u procesu evropskih integracija i da odgovor na pitanja ko, šta i kada u procesu evropskih integracija treba ispuniti. Program izrađuju svi izvršni organi vlasti, a zbog toga je neophodna jaka politička volja - kazala je Ramljak. 

Ističe da BiH još nije pripremila program integriranja - program za usklađivanje zakonodavstva Evropske unije u zemlji.

- Direkcija za evropske integracije uradila je brojne metodološke pripreme za izradu programa integriranja i neophodno je da se postigne politički konsenzus za izradu tog dokumenta. Izrada tog dokumenta svima bi olakšala praćenje procesa integracija i očekujemo da se u okviru tijela za mehanizam koordinacije razvije diskusija o izradi programa - ističe Ramljak i dodaje da je za izradu programa potrebno 12 do 15 mjeseci. 

Događaj je organizovan u okviru projekta regionalne mreže kancelarija za evropske integracije koju implementira njemački GIZ.

Direktorica GIZ-a za BiH i Crnu Goru Brigitte Heuel-Rolf ističe da je ta tema od velikog značaja za BiH, te njemačka vlada podržava napore zemalja zapadnog Balkana u evropskim integracijama.

- Ovo je prilika za predstavnike zemalja regiona da predstave i razmjene iskustva iz te oblasti, a posebno je značajno za BiH koja tek kreće u izradu programa integrisanja - izjavila je Heuel-Rolf.

Ciljna grupa konferencije su članovi Komisije za evropske integracije, predsjedavajući i zamjenici predsjedavajućih radnih grupa u okviru sistema koordinacije procesa integrisanja BiH u EU kao i predstavnici ministarstava/kancelarija zaduženih za evropske integracije zemalja zapadnog Balkana.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo