Bosna i Hercegovina     | 24.04.2018. 11:51 |

Poslanička rasprava o „Privremenom izvještaju Evropske komisije za 2018.“

FENA Aida Kovač

SARAJEVO, 24. aprila (FENA) - Hitna sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH o temi „Privremeni izvještaj Evropske komisije 2018“, završena je prihvaćanjem  prijedloga zamjenika predsjedavajućeg tog doma Šefika Džaferovića (SDA) da se taj izvještaj dostavi Zajedničkoj komisiji za evropske integracije da ga razmotri, te da to bude prva tačka naredne sjednice Predstavničkog doma, na koju će biti pozvani predsjedavajući i svi članovi Vijeća ministara BiH.    

Džaferović je tokom diskusije kazao da je Kolegij, prilikom zakazivanja hitne sjednice, postupio po zahtjevu više od pet poslanika.

- Predsjedavajući Doma je postupio, a mi ostali u Kolegiju smo se složili i danas zato imamo ovu sjednicu na način kako je to predloženo od predlagača - pojasnio je Džaferović.

Istaknuo je kako dijeli mišljenje svih onih koji kažu da je evropski put BiH i ispunjavanje obaveza na evropskom putu prioritet iznad svih prioriteta u BiH.

- U to u ovom domu ni kod koga nema dileme. Također mislim da je za ovu vrstu rasprave potrebno isključiti bilo kakvu politizaciju - naveo je Džaferović.

Dodao je da je cilj te sjednice da se vidi zašto BiH zaostaje, zašto je izvještaj takav i  šta treba da uradi parlament da pomogne Vijeću ministara i svim institucijama u BiH da se ubrza "evropski put“.

Poslanik Lazar Prodanović (SNSD) je predlago da se napravi polusatna pauza na kojoj bi bila održana sjednica proširenog Kolegija.

On je ustvrdio da nisu ispunjeni minimalnu uslovi za održavanje ove sjednice danas.

- Prvo, tek smo dobili prevod izvještaja o BiH za 2018. godinu. Na sjednici ne prisustvuju ključni akteri koji bi odgovorili na ključna pitanja iz izvještaja - kazao je Prodanović.

Istaknuo je da nije cilj rasprava o tom izvještaju nego da se vidi kakav je akcioni plan predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i njegovih zamjenika, ministra vanjskih poslova, uz uvažavanje prisustva tri ministra sjednici, te direktora Direkcije za evropske integracije i jednog zamjenika ministra.

Dodao je da nije nikakav problem da se  sjednica održi za sedam dana, ali koja bi imala svoje efekte.

Poslanik Nikola Špirić (SNSD) je kazao da se izvještaj ne može mijenjati, „on je takav kakav je“, ali da parlament treba da zauzme stav prema organima koje on kontroliše.  

Iznio je mišljenje da sjednicu treba odgoditi dok ne bude prisutan predsjedavajući i Vijeće ministara u punom sastavu.

Poslanik Sadik Ahmetović (Nezavisni blok) je kazao da da izvještaj zaslužuje hitnu sjednicu, ali isto tako misli da zaslužuje i prisustvo cjelokupnog Vijeća ministara BiH na sjednici.

- Koliko ja znam da je glavni vanjskopolitički cilj ove zemlje ulazak u EU. Mislim da ovo zaslužuje hitnost, mislim da su predsjedavajući Vijeća ministara BiH i svi ministri morali biti prisutni, da idemo redoslijedom gdje smo zakazali, da vidimo možemo li pomoći Vijeću ministara i mi sami sebi da ubrzamo napredak BiH prema EU - kazao je Ahmetović.

Poslanik Mirsad Isaković (SBBBiH) je ocijenio da je to vrlo važna tačka, te dodao da je samo nekoliko dana prije izvještaja, Vijeće ministara podnijelo svoj izvještaj koji je potpuno u suprotnosti s onim što je u izvještaju Evropske komisije.

Također je kazao da bi i članovi Predsjedništva BiH trebali da budu na sjednici, „jer to je pitanje i vanjske politike za koju su nadležni članovi Predsjedništva“.

Poslanik Saša Magazinović (SDP BiH) je kazao da se slaže sa navodom da je „neozbiljno razgovarati o o tom procesu, a da pri tome nemate kome postaviti pitanje“.

Dodao je da poslanici nemaju osobu koju mogu pitati, a  da im kredibilno odgovori o mehanizmu koordinacije, o tome šta je urađeno da profunkcionira odbor za SSP, zašto su odgovori na pitanja iz upitnika bili dugo vremena tajna...    

Održavanje hitne sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH o temi „Privremeni izvještaj Evropske komisije za 2018“, inicirali poslanici: Saša Magazinović, Denis Bećirović, Sadik Ahmetović, Senad Šepić, Mirsad Đonlagić, Fehim Škaljić, Mirsad Isaković, Damir Arnaut, Jasmin Emrić i Damir Bećirović.

Sjednici danas nije mogao prisustvovati  predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, koji je na službenom putu, ali je bio prisutan direktor Direkcije za evropske integracije Edin Dilberović.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

PSBiH - Poslanici nisu usvojili zaključke Kluba SNSD-a

PSBIH - Poslanici o predloženim zaključcima Kluba SNSD-a

Predstavnički dom PSBiH - Poslanici raspravljaju o političkoj situaciji u institucijama BiH

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'