Bosna i Hercegovina     | 24.04.2018. 12:18 |

Bosić: Mislim da je prošlo vrijeme za promjenu Izbornog zakona

FENA Aida Kovač

SARAJEVO, 24. aprila (FENA) - Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Mladen Bosić (SDS) je, nakon hitne sjednice tog doma o temi „Privremeni izvještaj Evropske komisije za 2018“, izjavio novinarima da je ovo jedna od najvažnijih životnih tema za građane BiH i da zaslužuje kvalitetnu i pripremljenu raspravu.

- Mislim da su s pravom poslanici odlučili, većinom glasova, da dobiju na vremenu, da se uputi u komisijsku fazu ovaj izvještaj i da se traži rasprava s ljudima iz Vijeća ministara BiH o tome ko šta treba da uradi - kazao je Bosić.

Ponovio je ranije izneseni stav da „i ovdje duvaju predizborni vjetrovi“, ali smatra da je bila pozitivna namjera predlagača da se ovo istakne kao vrlo važna tačka i da treba ostati na tome da se na narednoj sjednici obavi kvalitetna rasprava o tome.

Odgovarajući na novinarsko pitanje, kazao je da je tačno da već izvjesni vremenski period ne postoji jasno definirana parlamentarna većina i da „to nije nikakva tajna“.

- Ovo Vijeće ministara se uglavnom ponaša kao manjinska vlast, odnosno usvajaju se odluke od tačke do tačke i pravi se parlamentarna većina od tačke do tačke - kazao je Bosić.

Upitan da prokomentira jučerašnje obraćanje predsjednice Vijeća Federacije Federalne skupštine Ruske Federacije Valentine Matviyenko u Domu naroda državnog parlamenta, Bosić je kazao da je ona vjerovatno rekla šta je njenja vizija nekog problema.

- Rusija je ovdje kao članica PIC-a politički igrač koji, ne samo posmatra, nego donosi i odluke, tako da ne bih komentarisao šta je rečeno. Očekujem od svih, pa i od predstavnika Rusije, da se poštuje Ustav i Dejtonski mirovni sporazum i da se su skladu sa dejtonskim Ustavom poštuju nadležnosti svih nivoa vlasti, od općina, kantona, entiteta do države BiH - kazao je Bosić.

Na novinarsko pitanje u vezi sa izmjenama Izbornog zakona, kazao je kako misli da je prošlo vrijeme za promjenu Izbornog zakona, „da veći idemo u izbore u jednoj kriznoj situaciji i da ćemo tek poslije izbora tražiti način kako da se ona razriješi“.   

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Odbor za žalbe građana PSBiH prihvatio dvije prijave građana

Članovi Komisije za ostvarivanje ravnopravnosti spolova razgovarali s predstavnicima GIZ-a

Članovi Zajedničke komisije za evropske integracije PSBiH u Briselu na plenarnom zasjedanju COSAC-a

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo