Bosna i Hercegovina     | 24.04.2018. 14:02 |

Razvojnim projektima do investicija i održivog povratka

FENA Kadira Šakić

BRATUNAC, 24. aprila (FENA) - Održivi povratak, prvenstveno mogućnosti zapošljavanja i pristupa povratnika zdravstvenoj i socijalnoj zaštiti, pitanja su koja su razmatrana danas u Bratuncu na sastanku koji je održan na inicijativu grupe povratnika i uz podršku Misije OSCE-a u BiH.

Sastanak je okupio predstavnike općinske administracije, povratničke populacije, državnog i entitetskih ministarstava za izbjeglice i raseljene, Ministarstva za rad, socijalnu politiku i povratak Tuzlanskog kantona, te međunarodne zajednice.

Načelnik Općine Bratunac Nedeljko Mlađenović kazao je da je problem malih općina u nedostatku investicija i nemogućnosti rješavanja problema u ovoj oblasti, zbog čega je potrebno, smatra, uključivanje svih nivoa vlasti.

-Svi građani su ugroženi, jer je ekonomska situacija teška - istakao je Mlađenović, te naveo da Općina Bratunaca ima resurse i za poljoprivredu i industrijsku prozivodnju te da nakon izrade nekoliko kapitalnih projekata ima više investicija i potencijalnih investitora. 

Predstavnica "Unije za održivi povratak i integracije u BiH“ Mirhunisa Zukić kazala je da imaju konkretne prijedloge kako zadržati mlade u ovoj zemlji.

-Moramo tražiti načine kako zadržati mlade i pomoći im. Novca u Bosni i Hercegovini ima, ali treba ga kanalisati na pravni način – smatra Zukić. 

Jedan od inicijatora današnjeg sastanka Muhamed Suljić naglašava kako na tom području postoje ogromni resursi te da su kroz ovu inicijativu predstavili šest projekata koji bi kreirali oko 80 radnih mjesta i angažovali na stotine kooperanata.

-Moramo ići putem razvojnih projekata koji će omogućiti razvoj i zapošljavanje ljudi. Na sve moguće načine pokušavamo da humanitarna pomoć ne bude egzistencija. Vrijedimo mnogo više i više možemo i ponuditi - poručio je Suljić.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Dizdar i Duraković posjetili povrijeđenog mladića u Bratuncu

Višković: Čuo sam za nemio događaj u Bratuncu, tražit ćemo maksimalnu odgovornost za počinioce

Asim Grozdanić jedan od prvih povratnika u Orašac: Bilo je teško, ali ovdje je danas lijepo živjeti

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'