Svijet     | 24.04.2018. 16:07 |

Sirijska vlada planira preuzeti pobunjeničke teritorije sjeverno od Homsa

FENA Internet

DAMASK, 24. aprila (FENA) - Sirijska vlada planira da preuzme džep teritorije pod pobunjeničkom kontrolom sjeverno od grada Homsa, uskoro nakon što je sklopila sporazume o predaji s naoružanim grupama u okolini prijestonice Damaska, saopćio je u utorak ministar u sirijskoj vladi.

Nakon što je zauzela najveću regiju pod pobunjeničkom vlašću u blizini Damaska, Istočnu Gutu, sirijska vojska i njene savezničke snage sada su blizu preuzimanja kontrole nad nekoliko preostalih pobunjeničkih džepova teritorije u okolini prijestonice.

Provladine snage bombarduju enklavu južno od Damaska, gdje Islamska država drži džep teritorije u blizini drugog pod kontrolom pobunjeničkih grupa.

U posljednjim danima pobunjenici u dvije druge enklave sjeveroistočno od Damaska, Dumair i Qalamoun, predali su se i pristali su da budu prebačeni autobusima na pobunjeničku teritoriju u sjevernoj Siriji.

Sirijska vojska i njeni saveznici godinama koriste taktiku opsade i bombardovanja kako bi prinudili pobunjenike da predaju svoje enklave i pristanu da budu prebačeni na teritorije pod kontrolom pobunjenika na sjeveru Sirije.

Ali Haidar, sirijski ministar odgovoran za nacionalno pomirenje, izjavio je Reutersu da će se vlada usmjeriti na preuzimanje džepova teritorije pod vlašću pobunjenika sjeverno od grada Homsa nakon što je preuzela kontrolu nad oblastima u okolini Damaska.

- To neće uslijediti dugo nakon konačnog rješenja u Qalamounu - kazao je Haidar.

On je izjavio da vladine snage već neko vrijeme izbacuju letke i komuniciraju s pobunjenicima u gradovima pod pobunjeničkom vlašću  Rastan, Talbiseh i Houla, u sjevrernoj pokrajini Homs.

- Danas je ozbiljan rad pred nama u toj regiji - dodao je.

- Oružane grupe čekaju da vide ozbiljnost i odlučnost akcije državne vojske prije nego što pristupe ozbiljnoj raspravi o sporazumu o pomirenju - izjavio je sirijski ministar.

Haidar je kazao da su takvi sporazumi o pomirenju ponuđeni pobunjenicima u južnoj Siriji, gdje su zone de-eskalacije dogovorile Sjedinjene Države i Rusija u prošloj godini.

- Opcije su otvorene: puno pomirenje ili vojna akcija gdje bude neophodno - dodao je. 

On je, međutim, ukazao da je preuzimanje oblasti oko Damaska i Homsa - posljednjih pobunjeničkih regija pod kompletnom opsadom vladinih snaga - trenutni prioritet.

U petak su državni mediji javili da su se pobunjenici predali u enklavi u južnom Damasku, koja uključuje palestinski izbjeglički logor Yarmouk, kvart Hajar al-Aswad i okolne kvartove.

Sirijske vladine snage i danas su, međutim, bombardovale tu regiju.

Haidar je izjavio da su militanti odbili sporazum o pomirenju i da je vojna opcija sada iskorištena.

U utorak su sirijski državni mediji prikazali snimke dima kako se uzdiže iznad oblasti Hajar al-Aswad južno od Damaska i naveli su da su u bombardovanju napadnuti položaji militanata, prenosi Reuters.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Najviši sirijski vojni zvaničnik na suđenju u Švedskoj pod optužbama za ratne zločine

Sjednica Vlade FBiH danas u Mostaru

Vlada BPK Goražde - Za program kantonalnih podsticaja u poljoprivredi 600.000 KM

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!