Ekonomija     | 24.04.2018. 16:54 |

Prezentirane aktivnosti Saradničke mreže za podršku investitorima (VIDEO)

FENA Haris Dedović

GRAČANICA, 24. aprila (FENA) - U okviru Međunarodnog sajma poduzetništva i obrta GRAPOS EXPO 2018 u Gračanici, Ministarstvo privrede Tuzlanskog kantona u saradnji s Agencijom za unapređenje stranih investicija u BiH (FIPA) organizivalo je prezentaciju aktivnosti Saradničke mreže za postinvesticionu podršku investitorima i saradnju institucija u podršci kompanijama.

Nakon prezentacije predstavnici ministarstva i agencije obišli su tri gračaničke firme. 

Aktivnosti Agencije za unapređenje stranih investicija u BiH, u značajnoj mjeri se odnose na jačanje Saradničke mreže za postinvecesticionu podršku investitorima i saradnji institucija u podršci kompanija. To je inače, grupacija koju čini 35 institucija. 

- Posjećujemo kompanije zajedno s predstavnicima općina, kantona, entiteta i zajednički nastojimo pomoći da se inkorporiraju u lokalnu zajednicu. Pomažemo im u njihovom širenju prema vanjskom tržištu, ukoliko treba asistencija u pronalasku novog tržišta i mnoge druge aktivnosti - kazala je Dika Mustafić, voditeljica Odjela za potporu ulagačima Agencije za unapređenje stranih investicija u BiH.

Već nekoliko godina zaredom Agencija svoje aktivnosti predstavlja na Sajmu u Gračanici.

- Imat ćemo jednu kraću prezentaciju koja se odnosi upravo na efekte rada saradničke mreže, broj riješenih otvorenih pitanja investitora, pomoć u realizaciji investicije... – dodala je Mustafić.  

Ministarstvo privrede Tuzlanskog kantona je jedno od članica saradničke mreže Agencije za unapređenje stranih investicija u BiH i jedan od organizatora ove prezentacije.   

Adisa Gotovušić, stručni savjetnik za poduzetništvo i obrt u Ministarstvu privrede TK , ističe da predstavnici ovog ministarstva ide u redovne posjete poduzetnicima na području TK, gdje rješavaju otvorena pitanja.

- Najčešće su to pitanja dobivanja građevinske dozvole, oslobađanje od plaćanja poreza odnosno carina za robe koje se koriste za reinvestiranje... – istaknula je Gotovušić.

Nakon prezentacije Saradničke mreže, predstavnici ministarstva privrede i Agencije su posjetili kompanije Superfos, Velfarm i Tring u Gračanici.

Pogledajte http://fena.ba/video/1688

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1dKR2Pv9q6Ak023PWHtZSTwELmi-3hAwq?usp=sharing

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Kubatlija razgovarao s predsjednicom Al Falah Group iz Abu Dabija o mogućnostima ulaganja

Kubatlija i Kuzma razgovarali o unapređenju ekonomske saradnje BiH i Latvije

Kubatlija: Velika utrka zemalja u razvoju za privlačenjem stranih investitora

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo