Bosna i Hercegovina     | 24.04.2018. 17:29 |

Bh. parlamentarci učestvovali na parlamentarnom forumu Energetske zajednice

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 24. aprila (FENA) - Članovi Parlamentarnog foruma Energetske zajednice Predrag Kožul i Ljilja Zovko učestvovali su u Briselu na sastanku Parlamentarnog foruma Energetske zajednice posvećenom perspektivama i razvoju projekata korištenja obnovljivih izvora energije u državama članicama Energetske zajednice, saopćeno je iz Sektora Parlamentarne skupštine BiH za odnose s javnošću.

Uvodnim izlaganjima učesnicima Parlamentarnog foruma Energetske zajednice obratili su se predsjedavajući Odbora za industriju, istraživanje i energetiku Evropskog parlamenta Jerzy Buzek i predsjednik Odbora za ekonomiju Parlamenta Makedonije i predsjedavajući Parlamentarnog foruma Energetske zajednice Goran Milevski.

O aktuelnom stanju i budućnosti korištenja obnovljive energije u zemljama Energetske zajednice, u svojoj prezentaciji učesnicima sastanka govorio je direktor Sekretarijata Enegetske zajednice Janez Kopač.

Nakon diskusije, učesnici sastanka usvojili su Zajedničku izjavu, u kojoj su pozdravili napredak članica Energetske zajednice na planu usklađivanja pravnih i regulatornih okvira s Evropskom unijom te istaknuli stalnu potrebu za nastavkom reformi u energetskom sektoru s ciljem integrisanja u evropsko tržište energije.

U Zajedničkoj izjavi učesnici sastanka naglasili su da povećanje korištenja održive enerije, uključujući i mjere za povećanje energetske efikasnosti i iskorištavanja potencijala obnovljive energije, predstavljaju suštinski element privrednog razvitka svake zemlje, kao i sredstvo za rješavanje problema nastalih klimatskim promjenama.

U izjavi je također pozdravljeno i podržano djelovanje Energetske zajednice na uspostavljanju otvorenih i međusobno povezanih tržišta koja favorizuju korištenje obnovljivih izvora energije. 

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Brkić: Za BiH od ogromnog značaja da dobije pozitivnu odluku o pokretanju pristupnih pregovora

Poljoprivrednici u Briselu zapalili gomile starih guma u znak protesta tražeći akciju EU

NATO članice nastavljaju podržavati Projekt izgradnje odbrambenih kapaciteta u BiH

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana