Bosna i Hercegovina     | 25.04.2018. 10:34 |

IGK: Istup Valentine Matviyenko nastavak ruske antibosanske kampanje

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 25. aprila (FENA) -  Izjava ruske zvaničnice Valentine Matviyenko da je u BiH bio građanski rat je nastavak agresije na suverenitet, teritorijalni integritet i politički subjektivite države BiH, članice UN - stav je Instituta za istraživanje genocida Kanada (IGK) koji u saopćenju za javnost ističe da je to "jasan znak da Rusija ne podržava bh. državu".

IGK ističe da je izjava ruske zvaničnice da vlast u BiH treba podijeliti između entiteta, da treba reformirati Ustavni sud i Tužilaštvo BiH, te da OHR treba što prije napustiti BiH, direktno miješanje u državne poslove BiH s konačnim ciljem, kako navodi, potpunog ruskog uticaja na državna i društvena kretanja u BiH.

-Radi se o agresivnom nastavku ruske antibosanske kampanje koja je počela na početku oružane agresije na BiH slanjem ruskih dobrovoljaca - smatraju u Institutu.

Upozoravaju da takvi "antibosanski, ali i antikanadski i antiamerički stavovi ponižavaju žrtava agresije i genocida u BiH, ali i samu državu BiH, te sve one snage, uključujući SAD i Kanadu, koje podržavaju bosanskohercegovačku državu i njen put u evroatlanske integracije".

Članovi Internacionalnog ekspertnog tima IGK-a su, kako se dodaje u saopćenju, izuzetno zabrinuti da su pojedine bh. vlasti dopustile da "ruski predstavnik, koji se nalazi na američkoj i kanadskoj crnoj listi, vrijeđa međunarodno priznatu državu BiH kao i njene narode i građane".

Iz Instituta pozivaju UN i EU, a posebno SAD i Kanadu da mnogo konkretnije ojačaju svoju opredjeljenost prema državi BiH kao suverenoj, multietničkoj državi i njenoj evro-atlantskoj budućnosti i na taj način se konkretnije suprostave "opasnom ruskom prodoru u region".

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

OMS Zenica - Nasilje nema opravdanja, posebno važna spremnost da svi zajedno radimo na prevenciji

Isak Dodiku: Više se ljudi sa mnom dnevno slika nego što dođe na tvoj politički skup u Banjoj Luci

Hota-Muminović: Razlozi za pokretanje štrajka neosnovani, a štrajk nezakonit

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu