Bosna i Hercegovina     | 25.04.2018. 10:08 |

Podrška DVV Internationala Strategiji obrazovanja odraslih BPK-a Goražde

FENA Saopćenje

 

GORAŽDE, 25. aprila (FENA) - Regionalna direktorica DVV Internationala za jugoistočnu Evropu, Kavkaz i Tursku Maja Avramovska, u okviru svoje prve službene posjete Uredu DVV Internationala u BiH, posjetila je Bosansko-podrinjski kanton Goražde.

Ovom prilikom održan je sastanak s premijerom BPK- a Goražde Emirom Okovićem i ministrom za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport Damirom Žugom, kojem je prisustvovao i direktor DVV Internationala za BiH Emir Avdagić.

Cilj posjete bili su razgovori o dosadašnjoj saradnji DVV Internationala i resornog ministarstva u oblasti obrazovanja odraslih na području BPK Goražde, s akcentom na pruženu podršku ovog instituta razvoju sistema obrazovanja odraslih Bosansko-podrinjskom kantonu i mogućnost saradnje u okviru nove projektne faze 2019-2021. godina, saopćeno je iz Pres službe Vlade BPK-a.

Avramovska je istakla da je DVV International podržan od Ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj Savezne Republike Njemačke te da, u više zemalja svijeta koje su u tranziciji ili razvojnom procesu, pomaže u jačanju strukture obrazovanja i stvaranju sistema za obrazovanje odraslih.  

- Naša kancelarija u Sarajevu od 2002. godine naporno radi na razvijanju sistema, posebno kreiranju politika i strategija u oblasti obrazovanja odraslih, tako da je to dio našeg posla na kojem smo zajedno s vašim kantonom intenzivno radili - kazala je Avramovska.

Ona je ujedno podsjetila na najvažnije dokumente u segmentu obrazovanja odraslih koji su dosad usvojeni na području BPK Goražde, te istakla da se radi o veoma kvalitetnim dokumentima koji se koriste kao primjer dobre prakse u zemljama regiona.

Ministar za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport Damir Žuga izrazio je zadovoljstvo svim što je do sada postignuto u segmentu obrazovanja odraslih na području ovog kantona.

- Donijeli smo Zakon o obrazovanju odraslih, a nakon toga sedam podzakonskih akata i pravilnika. Pravilnik na koji smo najviše ponosni je Pravilnik za hitne potrebe tržišta rada preko kojeg smo omogućili sa Službom za zapošljavanje, našom Srednjom stručnom školom i Srednjom tehničkom školom dokvalifikaciju, obuku i prekvalifikaciju velikog broja radnika i omogućili im zapošljavanje u velikim privrednim subjektima na prostoru našeg kantona – kazao je ministar Žuga.

On se osvrnuo i na Strategiju obrazovanja odraslih BPK Goražde koja bi se uskoro trebala naći u proceduri usvajanja. Uz podsjećanje da je na pripremi strategije radio ALDI Goražde u saradnji s resornim ministarstvom, kao i značajan doprinos DVV Internationala u ovom procesu, resorni ministar je izrazio očekivanja da će se ova strategija naći u proceduri usvajanja polovinom maja, kako bi implementacija Akcionog plana u okviru ove strategije mogla započeti već u julu ove godine.

Direktor DVV Ureda za BiH iskazao je sve pohvale Bosansko-podrinjskom kantonu na zakonskom uređenju oblasti obrazovanja odraslih i pripremljenoj strategiji u ovoj oblasti bez koje, kako je istaknuto, neće biti moguće ostvariti napredak u povezivanju obrazovanja s tržištem rada.

On je ukazao na postojanje veoma dobre saradnje između ovog njemačkog Instituta i kantonalnog Ministarstva obrazovanja koja traje već duže od pet godina te kazao da će DVV International u naredne tri godine nastojati dati svoju podršku u implementaciji Strategije obrazovanja odraslih u BPK Goražde, saopćeno je.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Objavljena preliminarna lista korisnika stipendija u BPK Goražde

Hrnjić posjetio BPK: Zajedničkim djelovanjem povećati obim poljoprivredne proizvodnje

Vlada BPK: U skupštinsku proceduru upućen prijedlog Zakona o dopunskim pravima branilaca

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'