Ekonomija     | 25.04.2018. 10:04 |

Počeo 9. Sarajevo Business Forum, rekordan broj učesnika

FENA Darinka Mitrović

SARAJEVO, 25. aprila (FENA) - Direktor BBI Banke Amer Bukvić i predsjednik Grupe Islamske razvojne banke (IDB) Bandar M. H. Hajjar zvanično su otvorili deveti po redu Sarajevo Business Forum.

- Ponosni smo što ove godine imamo rekordan broj učesnika, njih 1.800 koji dolaze iz 50 zemalja svijeta. SBF pod motom "Jedna regija, jedna ekonomija" ima veliku zastupljenost regionalnih lidera. Sarajevskim forumom želimo pokazati da imamo odličan region sa ogromnim potencijalima. Ujedno želimo potvrditi da su saradnja vlada i privatnog sektora, odnosno privatno-javno partnerstvo,  mogući put naprijed u regiji i svijetu - naveo je Bukvić. 

Predsjednik Grupe Islamske razvojne banke (IDB) Bandar M. H. Hajjar u svom obraćanju učesnicima konferencije naglasio je da je SBF postao najveći i najvažniji u regionu, te poželio učesnicima da im Forum otvori put ka uspjehu i boljoj budućnosti. IDB, kako je dodao, ima čast da doprinosi u realizaciji određenih projekta u BiH, te povoljnih finansijskih linija koje se plasiraju preko BBI banke.

U naredna dva dana kroz programske panele akcent će biti na ekonomskom uvezivanju regiona i saradnji sa zemljama Evropske unije. 

Na Forumu će, između ostalih, govoriti: predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, predsjednik Republike Slovenije Borut Pahor, predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić, zamjenik turskog premijera Mehmet Simsek, potpredsjednik Vlade Srbije Rasim Ljajić.

Značaj SBF za razvoj regiona prepoznali su Ibrahim Al Omar, guverner državnog saudijskog investicijskog fonda (Saudi Arabian General Investment Authority -SAGIA), potpredsjednik Skupštine Crne Gore Branimir Gvozdenović, bivši predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić, Lars-Gunnar Wigemark, šef Delegacije Evropske Unije u BiH, predsjednica Poslovne škole Bled (IEDC) iz Slovenije Danica Purg kao i mnogih drugi predstavnici političke i biznis scene iz svijeta i regiona. Podržavajući napore zemalja regiona da unaprijede svoje ekonomije i budu ravnopravni partneri u ekonomskoj razmjeni sa zemljama članicama EU, svoj dolazak na SBF potvrdili su i Doris Pack, predsjednica žena Evropske narodne partije i bivša predsjednica Odbora Evropskog parlamenta za Jugoistočnu Evropu, Martin Gaber, izvršni direktorPredstavništva njemačke privrede u BiH, Zsuzsanna Hargitai, direktorica za Zapadni Balkan u EBRD-u, Guido Clary iz Evropske investicione banke (European Investment Bank).

Izražavajući interes za saradnju i investiranje u region, na poziv organizatora odazvale su se i delegacija iz Indonezije na čelu sa ministrom za ruralna područja i prostorno planiranje  Sofyan A. Djalil, delegacija iz Omana koju predvodi Mulham Al Jarf, direktor za investicije Državnog fonda rezervi, te predstavnici iz zemalja Evrope, SAD-a, Bahreina, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Saudijske Arabije, Malezije, Turske, Japana, Pakistana i drugih.

Organizatori su ove godine ugostili i brojne stručnjake iz oblasti turizma i informacionih tehnologija, te vrhunske sportiste među kojima su bivši svjetski prvak u boksu, Adnan Ćatić alias Felix Sturm i Robert Prosinečki, aktuelni selektor "A" reprezentacije BiH. 

Prvi dan posvećen je analizi na koji način šest zemalja zapadnog Balkana može prosperirati u odnosima sa EU „Western Balkans Six Regional Economic Area - Thriving with the EU”.

U fokusu drugog dana je utjecaj ekonomija evropskih zemalja na region, te će biti razmatrano jačanje regionalne industrije kreiranjem jačih lanaca snabdijevanja, kako proizvoditi više gotovih proizvoda te koje su to sve prednosti na koje mogu računati zemlje u susjedstvu EU.

(FENA) D. V.

SBF

Vezane vijesti

Otvorena online registracija za 13. Sarajevo Business Forum

BBI Banka najavila 13. 'Sarajevo Business Forum' diplomatskom koru u BiH

SBF - Podsticanje investicija i rasta u sektoru turizma

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo