Svijet     | 25.04.2018. 10:53 |

Macron i Trump o "novom smjeru" za sporazum sa Iranom

FENA Internet

WASHINGTON, 25. aprila (FENA) - Francuski predsjednik Emmanuel Macron izjavio je u utorak kako želi raditi na novom sporazumu s Iranom koji bi za pregovaračkim stolom okupio predstavnike zemalja iz regije. 

Macron, koji boravi u trodnevnoj službenoj posjeti Sjedinjenim Državama, rekao je kako ne želi odustati od postojećeg sporazuma nego "izgraditi nešto novo što će uključiti sve što nas zabrinjava".

Kazao je kako su ga razgovori s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom naveli da vjeruje  da se pruža mogućnost za novi smjer za iranski sporazum, na čijem revidiranju Trump već dugo insistira. 

"Smatram da razgovori koje smo vodili omogućuju otvaranje puta za novi sporazum", rekao je Macron dodajući kako bi želio da se u to uključe "regionalne sile" zajedno s Rusijom i Turskom.

Na konferenciji za novinare s Macronom, američki predsjednik zadržao je svoju retoriku protiv nuklearnog sporazuma između Irana i svjetskih sila.

"Ovo je posao s propalim temeljima", rekao je Trump. "To je loš posao. Pada. ", rekao je Trump, prenosi Reuters.

Macron koristi trodnevni državni posjet Sjedinjenim Američkim Državama kao pokušaj zemalja potpisnica za spašavanje iranskog nuklearnog sporazuma, koji mnogi na Zapadu vide kao najbolju nadu da će Iranu spriječiti dobivanje nuklearne bombe i utrke u nuklearnom naoružavanju na Bliskom Istoko.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Iran umanjio značaj izraelskog napada, nije nagovijestio odmazdu

Eksplozije u Iranu, američki mediji izvještavaju o izraelskim udarima

EU priprema nove sankcije Iranu

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'