Bosna i Hercegovina     | 25.04.2018. 13:59 |

Veleposlanik Barton u Mostaru otvorio Međunarodnu konferenciju MOSTIMUN 2018.

FENA Mladenka Krilic

MOSTAR, 25. travnja (FENA) – Desetu međunarodnu konferenciju MOSTIMUN 2018. otvorio je u srijedu u INTERA Tehnološkom parku u  Mostaru šef Misije OESS-a u BiH veleposlanik Bruce Berton koji je poručio kako je rad s mladima prioritet Misije OESS-a i da je Mostar savršeno mjesto za njihovo okupljanje.

- Smatram da je Mostar savršeno mjesto da se okupimo u ovom sastavu zato što mostovi predstavljaju simbol zajedništva - ocijenio je veleposlanik Barton.

 Ustvrdio je kako je rad s mladima prioritet Misije OESS-a u BiH te da je ideja, kroz rad sa savjetodavnom grupom mladih, da oni ukažu što su prioriteti kako bi se i programi ove organizacije mogli tome prilagoditi.

Šef Misije OESS-a poručio je kako je ovo prilika za studente da se educiraju iz oblasti međunarodnih odnosa i možda razmotre karijeru u tom smjeru.

Dodao je kako na ovoj konferenciji studenti imaju priliku da nauče koja su to ključna pitanja koja predstavljaju svjetske probleme i kako je zapravo svijet mali kada se razgovara o tim problemima.

-  Poseban značaj ovoj mostarskoj konferenciji daje suradnja studenata Sveučilišta u Mostaru i Univerziteta Džemal Bijedić u Mostaru koji uspješno već desetu godinu organiziraju jedan od najvećih studentskih projekata u BiH po uzoru na rad UN-a - kazala je glasnogovornica MOSTMUN-a Gabrijela Arapović.

Po njezinim riječima, na konferenciji je više od 80 sudionika od koji zasjeda preko 60 delegata koji dolaze iz raznih zemalja regije i šire, što ovom događaju daje posebnu važnost i Mostar, ali i cijelu Bosnu i Hercegovinu stavlja u fokus kao mjesto traženja rješenja za brojne svjetske probleme.

Delegati će kao i svake godine biti podijeljeni u četiri vijeća, gdje će raspravljati o gorućim temama kao što su pitanja vezana za UN-ove operacije održavanja mira u svijetu, izraelsko-pakistanske sukobe, Jemenski građanski rat, izolaciju Katara, suradnju EU-a u području sigurnosti i obrane i sl.

Konferencija završava 29. travnja.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

U subotu otvaranje panoramskog kotača u Mostaru

U Mostaru izložba i proglašenje najboljih radova u sklopu Dana frankofonije

Obavijest za građane Splitske ulice u Mostaru

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo