Bosna i Hercegovina     | 25.04.2018. 15:52 |

EU i OSCE nastavljaju pružati podršku radu pravosudnih institucija u BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 25. aprila (FENA) – Specijalizirana trodnevna obuka o zastupanju strana u postupku u predmetima ratnih zločina za tužioce Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva Bosne i Hercegovine (BiH) završena je danas u Sarajevu.

Obuku je organizirala Misija OSCE-a u BiH u sklopu Projekta praćenja rada na predmetima ratnih zločina koji finansira Evropska unija (EU), s ciljem efikasnijeg procesuiranja predmeta ratnih zločina u skladu s međunarodnim standardima, navodi se u saopćenju OSCE-a.

Cilj obuke je povećati teoretsko znanje i praktične vještine učesnika o zastupanju predmeta u postupku, s posebnim naglaskom na direktno i unakrsno ispitivanje, iznošenje uvodnih i završnih riječi, te provođenje dokaza u adversarnom modelu postupka.

- Obuka je odličan primjer konstruktivnog partnerskog odnosa pravosudnih institucija i Delegacije Evropske unije i Misije OSCE-a u BiH na polju unapređenja profesionalizma i kvaliteta suđenja u BiH - kazala je v.d. glavnog tužioca Tužilaštva BiH Gordana Tadić.

Istakla je da posebni odjel za ratne zločine broji ukupno 28 tužitelja, sa kojima rade istražitelji, stručni saradnici i ostalo specijalizirano osoblje.

- Od osnivanja ovog Odjela, tužitelji su podigli optužnice protiv više od 800 optuženih osoba – naglasila je Tadić.

Potpredsjednica Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH i predsjedavajuća Nadzornog odbora za nadgledanje provedbe Državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina Jadranka Lokmić-Misirača naglasila je značaj ove obuke u smislu poboljšanja profesionalnih kapaciteta tužilaca i drugog osoblja.

- Obuka doprinosi krajnjem cilju smanjenja broja neriješenih predmeta ratnih zločina. Također je i prilika za učesnike da razmijene iskustva i razgovaraju o postojećim preprekama povećanju efikasnosti u procesuiranju predmeta ratnih zločina – kazala je Lokmić – Misirača. 

Program menadžer u Delegaciji EU u BiH Lejla Hrustanović istakla je rezultate postignute u sklopu projekta i naglasila značaj ovakvih obuka kazavši da je broj neriješenih predmeta ratnih zločina u BiH smanjen za više od 30 posto od 2014. godine, što je značajan uspjeh, saopćeno je.

 - Međutim, postoji stalno prisutna potreba da se i dalje radi na unaprijeđenju znanja i vještina u materijalno pravnim i procesnim aspektima procesuiranja predmeta – kazala je Hrustanović.

Dodala je da je ova obuka jedinstvena prilika da se poboljšaju važne vještine zastupanja što direktno doprinosi radu tužilaca na državnom nivou.   

Šef Odjela za politiku i planiranje pri Misiji OSCE-a Joeri Maas kazao je da je Misija OSCE-a u BiH prepoznala značaj Tužilaštva BiH u zadovoljenju pravde za žrtve, posebno kroz svoju ulogu u procesuiranju najsloženijih predmeta.

Projekt praćenja rada na predmetima ratnih zločina, koji ima za cilj pružiti podršku radu pravosudnih institucija u BiH, finansira EU u iznosu od 500.000 eura, a provodi ga Misija OSCE-a u BiH u periodu od oktobra 2016. godine do početka 2019. godine. 

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

OSCE BiH: Nema više vremena za gubljenje u provedbi reformi

Ambasadorica Savić: Ohrabrujuće poruke za BiH iz sjedišta OSCE-a

Dosljedna upotreba obavještajnih podataka u krivičnom postupku u fokusu OSCE-ove radionice

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo