Bosna i Hercegovina     | 26.04.2018. 12:38 |

Čolak: Nedolazak dva delegata na sjednicu Doma naroda je opravdan

FENA Alma Zukanović

SARAJEVO, 24. aprila (FENA) - Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Bariša Čolak kazao je da je nedolazak dva delegata iz Kluba hrvatskog naroda na sjednicu opravdan, to su Ljilja Zovko, koja je imala smrtni slučaj i Zdenka Džambas, koja je bolesna.

 - Što se tiče Maria Karamatića, najbolje da vam on da svoje obrazloženje. On je rekao da ne može doći danas na sjednicu - istakao je Čolak.

Dom naroda je danas na sjednici, koja je prekinuta zbog nedostatka kvoruma, trebao razmatrati zahtjev Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH da se Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH razmatra po hitnom postupku.

Predložene izmjene, koje je ranije podržao Predstavnički dom državnog parlamenta, predviđaju optičko skeniranje glasačkih listića, uvođenje video-nadzora na glasačka mjesta i uzimanje otisaka prstiju.

Upitan da li Hrvati bojkotuju sjednicu Doma naroda kako ne bi došlo do usvajanja izmjena Izbornog zakona BiH, Čolak je odgovorio da je on danas tu i da to dovoljno govori.

Također, nije htio komentirati kako bi danas glasao o izmjeni Izbornog zakona koji se odnosi na skeniranje glasačkih listića, jer kako kaže, o tome ne može unaprijed govoriti.

- Dobili smo negativno mišljenje Središnjeg izbornog povjerenstva i tu je jako dobro obrazloženo da to zaista nije moguće u ovom trenutku napraviti - kazao je.

Smatra da je potrebno prethodno napraviti strategiju za uvođenje novih tehnologija i formirati interresornu radnu skupinu između Vijeća ministara i Središnjeg izbornog povjerenstva.

- Ništa od toga nije napravljeno. Još uvijek nismo dobili mišljenje od Vijeća ministara BiH, a znam da je mišljenje Ministarstva finansija i trezora BiH negativno - zaključio je Čolak.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

PSBiH - Poslanici nisu usvojili zaključke Kluba SNSD-a

PSBIH - Poslanici o predloženim zaključcima Kluba SNSD-a

Predstavnički dom PSBiH - Poslanici raspravljaju o političkoj situaciji u institucijama BiH

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana