Bosna i Hercegovina     | 26.04.2018. 12:47 |

Brkić s državnim tajnikom u MVP Slovenije Mirošićem

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 26. aprila (FENA) - Zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić primio je danas u posjet državnog tajnika u Ministarstvu vanjskih poslova Republike Slovenije Iztoka Mirošiča.

Na sastanku je potvrđeno da su odnosi Bosne i Hercegovine i Republike Slovenije dobri i prijateljski, osnaženi usponom vanjskotrgovinske razmjene koja je u prošloj godini prvi put zabilježila suficit na strani BiH, kao i snažnom potporom Slovenije Bosni i Hercegovini na europskom i euroatlantskom putu.

Naglašeno je da veliki značaj za ekonomije regije ima Sarajevo biznis forum (SBF) koji se upravo održava u glavnom gradu BiH, i izraženo zadovoljstvo velikim brojem sudionika uključujući predsjednika Slovenije Boruta Pahora. Također je pozdravljeno što je na ovogodišnjem, devetom SBF-u, akcenat stavljen na ekonomsko povezivanje regije i suradnju sa zemljama Europske unije.

Zamjenik ministra Josip Brkić je naglasio opredijeljenost BiH daljnjem jačanju regionalne suradnje i unapređenju dobrosusjedskih odnosa, a posebno sudjelovanjem u aktivnostima u okviru regionalnih inicijativa, među kojima je i Proces za suradnju u jugoistočnoj Europi (SEECP). Bosna i Hercegovina je upravo, prije tri dana na sastanku na Brdu kod Kranja, preuzela od Slovenije predsjedanje SEECP-om za razdoblje 2018.-2019. godine. Ujedno je informirao sugovornika o aktivnostima BiH na putu ka Europskoj uniji, ocijenivši da veliki značaj za sigurnost i stabilnost regije ima uključenje naše zemlje u europske tokove.

Zamjenik ministra Brkić koji je i predsjedatelj Povjerenstva za NATO integracijskih proces BiH informirao je o ostvarenom napretku u ispunjavanu uvjeta za aktivaciju Akcijskog plana za članstvo u NATO-u (MAP) i predstavio trenutne aktivnosti koje se realiziraju u okviru ispunjavanja preostalog uvjeta iz Tallinna - knjiženja perspektivne vojne imovine. Izrazio je očekivanje da će BiH uskoro dobiti ohrabrujući signal u vezi s aktivacijom prvog Godišnjeg nacionalnog programa (ANP). Zahvalio se Sloveniji na otvorenoj potpori u tom procesu, kao i za sudjelovanje u radu neformalne skupine “Friends for Bosnia” koja okuplja zemlje članice NATO, koje aktivno podržavaju BiH na putu ka euroatlantskoj organizaciji.

Na sastanku je analizirana provedba presude Suda za ljudska prava u Strazburu u predmetu Ališić i drugi, pri čemu je bh. strana još jednom apelirala da se pokuša pronaći rješenje i za preostale bosanskohercegovačke štediše Ljubljanske banke koji imaju određenih poteškoća pri povratu svojih štednih uloga.

Razgovarano je i o predstojećim izborima u Sloveniji i BiH, razmijenjene informacije o unutarnjo-političkoj situaciji u obje zemlje s akcentom na neophodne izmjene Izbornog zakona BiH, aktualnom problemu migracija, kao i drugim regionalnim i globalnim temama, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MVPBiH.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Ambasador Reilly posjetio Centralnu izbornu komisiju BiH

Novoimenovani ambasador Pakistana uručio kopije akreditivnih pisama

Krišto u susretu sa Roswall:Vijeće ministara nastavlja istim tempom, reforme trebaju svima u BiH

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana