Bosna i Hercegovina     | 26.04.2018. 13:02 |

Sa sjednice Vlade FBiH (1. dio)

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 26. aprila (FENA) - Vlada Federacije BiH utvrdila je danas na sjednici u Sarajevu Nacrt zakona o suzbijanju organiziranih oblika kaznenih djela, organiziranog kriminala, terorizma i međukantonalnog kriminala, koji propisuje osnivanje, organizaciju, nadležnost i postupanje posebnih odjela Vrhovnog suda Federacije BiH i Federalnog tužiteljstva.

Glavni razlog za donošenje ovog zakona jeste stvaranje nužnih institucionalnih pretpostavki za učinkovitije suzbijanje organiziranih oblika kaznenih djela korupcije, organiziranog kriminala, terorizma i međukantonalnog kriminala.

Ovim zakonom uspostavljaju se posebni odjeli Vrhovnog suda Federacije BiH i Federalnog tužiteljstva koji bi bili stvarno i mjesno nadležni na teritoriji Federacije BiH u vršenju funkcija kaznenog progona i suđenja za ova kaznena djela. Dakle, na ovaj način stvaraju se institucionalni mehanizmi za borbu protiv društveno opasnih pojava.

Federalni ministar pravde formirao je Radnu skupinu čiji je zadatak bio da analizira aktualni Zakon o suzbijanju korupcije i organiziranog kriminala u FBiH, a koju su činili predstavnici Pravnog fakulteta u Sarajevu, Vrhovnog suda Federacije BiH, Federalnog tužiteljstva i Federalnog ministarstva pravde. Njezin rad i sveobuhvatna analiza rezultirali su Prednacrtom novog zakona.

Posebni odjeli su unutarnje organizacijske jedinice Federalnog tužiteljstva i Vrhovnog suda Federacije BiH, a sredstva za njihov rad osiguravaju se proračunom Federacije BiH.

Početkom primjene zakona o suzbijanju organiziranih oblika kaznenih djela, organiziranog kriminala, terorizma i međukantonalnog kriminala prestaje da važi Zakon o suzbijanju korupcije i organiziranog kriminala u FBiH iz 2014. godine.

UTVRĐEN PRIJEDLOG ZAKONA O IZMJENAMA ZAKONA O STEČAJNOM POSTUPKU
Vlada FBiH je utvrdila i Parlamentu FBiH, na usvajanje po skraćenom postupku, uputila Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o stečajnom postupku, te na taj način omogućila provedbu presude Ustavnog suda Federacije BiH od 23.3.2016. godine, kojom je utvrđeno da članci 33. i 40. Zakona o stečajnom postupku nisu u suglasnosti sa Ustavom FBiH.

Kako je u presudi navedeno, potraživanja iz radnog odnosa, a što proizlazi iz prakse Europskog suda, čine dio imovine osoba koje su u radnom odnosu, uključujući i uposlenike stečajnog dužnika. Dakle, potraživanja iz radnog odnosa su imperativ koji mora biti poštovan bez izuzetka.

Stoga je novopredloženim zakonskim rješenjem propisano da, u potraživanja višeg isplatnog reda, ulaze potraživanja radnika i prijašnjih dužnikovih radnika nastala do dana otvaranja stečajnoga postupka iz radnog odnosa u ukupnom bruto iznosu, otpremnine do iznosa propisanog zakonom, odnosno kolektivnim ugovorom, te potraživanja na temelju naknade štete pretrpljene zbog ozljede na radu ili profesionalne bolesti. To znači da potraživanja radnika nisu ograničena niti visinom niti rokom.

Također je predožena izmjena koja omogućuje da iz stečajne mase najprije budu namireni nužni troškovi stečajnog postupka i obveze stečajne mase, bez kojih ne može biti ni vođen stečajni postupak, a o čemu odlučuje stečajni sudija, a da će troškovi postupka i obveze stečajne mase, koji nisu nužni za vođenje postupka, biti namireni i nakon izmirenja povjeritelja višeg isplatnog reda.

UTVRĐEN PRIJEDLOG IZMJENA I DOPUNA PRORAČUNA FBiH ZA 2018. GODINU
Vlada Federacije BiH je utvrdila i u parlamentarnu proceduru uputila Prijedlog odluke o izmjenama i dopunama Proračuna FBiH za 2018. godinu, kojim će neutrošena sredstva iz 2017. godine od 107 milijuna KM, namijenjena za izgradnju autocesta i brzih cesta na razdjelu Federalnog ministarstva prometa i komunikacija, biti planirana za 2018. godinu na isti način i sa istom namjenom.

Izmijenjeni i dopunjeni Proračun Federacije BiH za 2018. godinu iznosi 2.989.661.837 KM, što je za 107,0 milijuna KM ili četiri posto više u odnosu na Proračun Federacije BiH za 2018. godinu.

Bitno je istaknuti da je Bosna i Hercegovina ispunila sve uvjete iz matrice politika u okviru DPL projekta sa Svjetskom bankom, te su doznačena sredstava, pri čemu je Federaciji BiH pripalo i uplaćeno 87.207.037 KM. Također, kako su ispunjene prethodne mjere iz Pisma namjere proširenog aranžmana s MMF-om, Federalnom prorčunu je doznačeno 97.214.772,02 KM.

Na temelju ovih pokazatelja, Federalno ministarstvo financija je izmijenilo strukturu financiranja Proračuna Federacije BiH za 2018. godinu tako se odustalo od planirane prodaje potraživanja u iznosu od 60 milijuna KM, te je smanjena planirana emisija obveznica za 124 milijuna KM.

Sukladno ovim izmjenama, danas je utvrđen i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o izvršavanju Proračuna FBiH za 2018. godinu.

UTVRĐEN NACRT ZAKONA O SLOBODNIM ZONAMA U FBiH
S ciljem usklađivanja sa zakonom na nivou Bosne i Hercegovine, Federalna vlada danas je utvrdila Nacrt zakona o slobodnim zonama u FBiH. Prema definiciji, slobodna zona obuhvaća dio carinske teritorije u FBiH koji je posebno ograđen i označen, a u kojem se obavljaju posebne i zakonima utvrđene djelatnosti.

Zona se osniva na području mjesta koja imaju pomorsku ili riječnu luku, ili aerodrom, a koji su otvoreni za međunarodni promet, ili uz magistralni put, željezničku prugu i na drugim područjima gdje postoje uslovi za njen rad.

Zonu mogu osnovati domaće i strane pravne i fizičke osobe, a zahtjev za davanje saglasnosti o opravdanosti određivanja dijela carinske teritorije, kao slobodne zone privredno društvo za upravljanje zonom podnosi Vladi Federacije BiH, putem Federalnog ministarstva trgovine.

Određivanje dijela carinske teritorije je ekonomski opravdano ako na temelju elaborata i drugih dokaza može biti ocijenjeno da će biti postignuti pozitivni efekti u pogledu privlačenja stranog kapitala, proizvodnje robe i pružanja usluga, zapošljavanja i transfera savremenih tehnologija, te da će vrijednost izvezene robe preći najmanje 50 posto od ukupne vrijednosti proizvedene robe koja napušta slobodnu zonu u periodu od 12 mjeseci.

U zoni mogu biti osnivane banke i druge finansijske organizacije, organizacije za osiguranje i reosiguranje.

Korisnik slobodne zone porez i doprinose plaća u skladu s propisima koji uređuju ovu materiju u BiH i FBiH, a može koristiti poreske olakšice u skladu sa propisima.

IZJAŠNJENJA O INICIJATIVAMA
Vlada FBiH danas je prihvatila mišljenje Federalnog ministarstva prostornog uređenja o Nacrtu zakona o komori arhitekata i komorama inženjera u građevinarstvu i prostornom uređenju Federacije BiH, kojeg je predložio poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Dennis Gratz. U mišljenju je navedeno da ponuđeni tekst Nacrta zakona može poslužiti kao radna verzija budućeg zakona, ali sadrži niz nedostataka suštinske i normativno-pravne prirode i nije spreman za parlamentarnu proceduru. Vlada FBiH je prihvatila i stav Federalnog ministarstva prostornog uređenja da kroz saradnju s kantonima i drugim institucijama u FBiH ponudi tekst zakona koji će osigurati rješavanje svih pitanja koja se tiču nadležnosti Federacije BiH i kantona u oblasti osnivanja komora inžinjera. Vlada je zadužila Federalno ministarstvo prostornog uređenja da u Program rada za 2019. godinu uvrsti donošenje Zakona o komorama inžinjera u Federaciji BiH.

Federalna vlada nije podržala Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policijskim službenicima u FBiH, kojeg je po skraćenom postupku u parlamentarnu proceduru uputio poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Ramiz Meša. Vlada ističe da je pravo na slobodu vjere zagarantovano Ustavom BiH, Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i Univerzalnom deklaracijom o ljudskim pravima.

Vlada FBiH danas je preuranjenim ocijenila prijedloge zakona o izmjenama i dopunama Zakona o nasljeđivanju FBiH, Zakona o stvarnim pravima FBiH, Zakona o zemljišnim knjigama FBiH, Porodičnog zakona FBiH i Zakona o registraciji poslovnih subjekate u FBiH, koje je, po skraćenom postupku, u parlamentarnu proceduru uputio poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Faruk Ćupina.

Nakon razmatranja inicijative koju je Parlamentu FBiH podnijela Elvira Nahić iz Bosanske Krupe, Vlada Federacije BiH je, na prijedlog Federalnog ministarstva pravde, ocijenila da nije potrebno davati izvorno tumačenje odredbe člana 125. stav (7) Zakona o krivičnom postupku FBiH, jer se radi o jasnoj i preciznoj odredbi.

Vlada FBiH je prihvatila izjašnjenje Federalnog ministarstva pravde o inicijativi Općinskog vijeća Donjeg Vakufa za utvrđivanje naseljenog mjesta Jevadžike. Ocijenjeno je da provedena potrebna procedura neposrednog izjašnjavanja građana i da su vidljivi razlozi zbog kojih se traži formiranje novog naseljenog mjesta. Federalna vlada danas je prihvatila i inicijativu za izmjenu naziva naseljenog mjesta, koju je podnijelo Općinsko vijeće Sanskog Mosta. Riječ je o inicijativi za promjenu sadašnjeg naziva naseljenog mjesta Podbriježje u Pobriježje. Federalno ministarstvo pravde je zaduženo da pripremi dopune Zakona o utvrđivanju naseljenih mjesta i o izmjenama u nazivu naseljenih mjesta u ovim općinama.

Nakon razmatranja inicijative za izmjene i dopune Zakona o državnoj službi FBiH, koju je podnio Nedžad Bašić, Vlada FBiH danas je utvrdila izjašnjenje u kojem je, između ostalog, navedeno da su odredbom člana 66a. ovog zakona, namještenici koji su stekli radno iskustvo u organima državne službe nakon položenog stručnog ispita, u određenoj mjeri već u povoljnijem položaju u odnosu na one koji takvo iskustvo nemaju. Obzirom da su oni oslobođeni obveze obavljanja pripravničkog staža, Vlada smatra da bi upošljavanjem na predloženi način ta povoljnost bila uvećana. To bi dovelo do povrede jednog od temeljnih principi na kojima se zasniva upošljavanje u državnoj službi, odnosno javni natječaj, čiji je krajnji cilj da svako radno mjesto bude jednako dostupno svim zainteresiranim.

Vlada nije prihvatila inicijativu za izmjenu i dopunu Zakona o unutarnjoj trgovini, koju je podnio Centar za podršku Roma „Romalen“ Kakanj, kojom je traženo da kao uvjet za registriranje trgovca pojedinca bude brisana osnovna školska sprema i da bude propisano da trgovac pojedinac nije dužan voditi trgovačku knjigu na malo. Naime, Zakon o unutarnjoj trgovini propisuje uvjete za obavljanje trgovine i trgovinskih usluga, osnovno obrazovanje kao uvjet za registraciju djelatnosti je propisani minimum školske spreme. Što se tiče inicijative o vođenju trgovačke knjige na malo, ona je već realizirana podzakonskim aktom.

Federalna vlada danas je prihvatila izjašnjenje Federalnog ministarstva pravde o inicijativi za izmjenu Zakona o sukobu interesa u institucijama vlasti FBiH, koju je podnio zastupnik u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona Edhem Fejzić. U izjašnjenju je navedeno da je Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sukobu interesa u organima vlasti FBiH razmatran u Domu naroda Parlamenta FBiH, kada je usvojen zaključak da on može poslužiti kao osnov za izradu Prijedloga zakona. Vlada je tada zadužena da provede javnu raspravu o ovom nacrtu u trajanju od 90 dana. Nakon javne rasprave, u kojoj nije bilo primjedbi, prijedloga i sugestija, pristupljeno je izradi Prijedloga zakona. Istaknuto je i da je u toku projekt podrške Vladi Federacije BiH i Vladi Republike Srpske u borbi protiv korupcije, koji finansira Vlada Velike Britanije, u okviru kojeg je održano niz radnih sastanaka, na kojima su učestvovali i predstavnici Federalnog ministarstva pravde, a odnosi se na unapređenje propisa o sukobu interesa.

DOBIT LUTRIJE BiH U INVESTICIJE
Federalna vlada donijela je Odluku da dobit Lutrije Bosne i Hercegovine za 2017. godinu, u iznosu od 812.085 KM, bude raspoređena za investiranje i razvoj društva, kako je i predložio Nadzorni odbor Lutrije BiH.

Vlada je danas usvojila izvještaj o poslovanju Lutrije BiH za 2017. i dala saglasnost na Plan poslovanja za 2018. godinu.

SREDSTVA ZA CENTAR ZA AUTIZAM
Vlada Federacije BiH je donijela Odluku o izdvajanju 150.000 KM namijenjenih finansiranju troškova izgradnje Centra za autizam u Tuzli.

Kako ova sredstva nisu planirana u Budžetu Federacije BiH za 2018. godinu, izdvojena su s pozicije tekuće rezerve Vlade FBiH.

PROŠIRENA LISTA LIJEKOVA
Federalna vlada danas je izmijenila i dopunila Odluku o listi lijekova Federalnog fonda solidarnosti.

Na ovaj način su na Listu ubačena dva citostatika, i to za liječenje različitih vrsta hematoloških tumora i za upotrebu kod leukemije/MPS.

PRIHVAĆENA INICIJATIVA IZ POSUŠJA
Poduzeće Leger d.o.o. Posušje obavijestilo je Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije da je počelo probnu proizvodnju uglja na površinskom kopu Zlauše - Martin - Majdankići i da je za 2018. godinu planirana proizvodnja 800.000 tona uglja i oko 3.400.000 m3 otkrivke. Stoga je Vlada FBiH danas odlučila da Upravnom odboru Uprave za neizravno oporezivanje predloži izmjenu Odluke za oslobađanje rudnika u FBiH od plaćanja putarine na dizel-gorivo za 2018. godinu, po kojoj bi Lageru, umjesto 29.670.464 litara, bila odobrena količina od 33.170.464 litara ovog goriva.

IZVEŠĆE O KONSOLIDIRANIM PRIHODIMA I RASHODIMA ZA 2017. GODINU
Konsolidirano izvješće proračuna Federacije BiH, kantona i općina, te financijskih planova izvanproračunskih fondova za 2017. godinu, o kojem se danas upoznala Federalna vlada, obuhvaća izvršenje proračuna Federacije BiH, kantona, općina, kao i izvršenje financijskih planova izvanproračunskih fondova (MIO, Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH, Federalni zavod za zapošljavanje, deset kantonalnih zdravstvenih zavoda i službi za zapošljavanje i tri kantonalne direkcije za ceste).

Ukupni lanjski prihodi iznose 8,222 milijuna KM, što je za 641,1 milijuna KM ili za 8,5 posto više u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, dok je ostvarenje u odnosu na plan 93,1 posto.

Porezni prihodi iznose od 7.061,1 milijun KM i u strukturi ukupnih sudjeluju sa 85,9 posto. U odnosu na razdoblje siječanj - prosinac 2016. godine ostvarenje je više za 483,5 milijuna KM ili 7,4 posto, a plan za 2017. ostvaren sto posto.

Ukupni rashodi za 2017. godinu su iznosili 7.046,3 milijuna KM, što je za 211 milijuna KM ili za 3,1 posto više nego u protekloj godini, a u odnosu na plan 88,1 posto.

Na svim razinama vlasti u Federaciji BiH lani je bilo 68.407 uposlenih, dok je u 2016. godini taj broj iznosio 68.140.

Na federalnoj razini vlasti u 2017. godini je bilo 6.690 zaposlenika, što je 0,6 posto manje nego godinu ranije. U ukupnom broju, zaposleni na federalnoj razini čine 9,8 posto.

Na kantonalnoj razini vlasti zaposlenih je bilo 51.390, što je 0,3 posto više nego u 2016. godini, a oni čine 75,1 posto u ukupnom broju uposlenika.

Na općinskoj razini vlasti lani je bio 7.971 zaposlenik, što predstavlja povećanje od 1,6 posto, a u ukupnom broju sudjeluju sa 11,6 posto.

U vanproračunskim fondovima FBiH lani je bilo 2.356 zaposlenika, i to je 1,8 posto više nego u 2016. godinu, a oni čine 3,4 posto svih uposlenih.

Tekući transferi i drugi tekući rashodi prije izvršene konsolidacije iznosili su 3.814,7 milijuna KM, a nakon toga 3.412,1 milijuna KM. U odnosu na 2016. godinu, njihovo ostvarenje je više za 3,5 posto ili 115,3 milijuna KM, a u ukupnim rashodima sudjeluju sa 48,4 posto.

Lani su tekući transferi drugim razinama vlasti iznosili 85,8 milijuna KM, pojedincima 2.765,4 milijuna KM, a neprofitnim organizacijama 237,1 milijun KM. Za subvencije javnim poduzećima izdvojeno je 137,7 milijuna KM, a privatnim poduzećima i poduzetnicima 136,3 milijuna KM.

Konsolidirani kapitalni transferi za dvanaest mjeseci 2017. godine iznose 183,3 milijuna KM, što je 19 milijuna KM ili za 11,5 posto više nego godinu dana ranije. Kapitalni transferi drugim razinama vlasti iznosili su 50,8 milijuna KM, pojedincima 11,6 milijuna KM, neprofitnim organizacijama 35,5 milijuna KM i javnim poduzećima 83,6 milijuna KM.

Za dvanaest mjeseci 2017. godine sve razine vlasti u Federaciji BiH ostvarile su pozitivan rezultat od 326,7 milijuna KM. Pozitivan rezultat ostvaren je i u 2016. godini, u iznosu od 158,9 milijuna KM.

SREDSTVA ZA NOVE DIONICE AUTOPUTA NA KORIDORU 5C
Vlada FBiH donijela je danas nekoliko odluka kojima prihvata zaduženje Federacije BiH kod međunarodnih finansijskih institucija za finansiranje projekata na Koridoru Vc.

Prihvatanjem odluke po Kreditnom sporazumu između Kuvajtskog fonda za arapski ekonomski razvoj i BiH bit će osigurana sredstva od oko 36 miliona eura za realizaciju Projekta Nemila - Donja Gračanica.

Po Ugovoru o finansiranju između Evropske investicijske banke i Bosne i Hercegovine osiguravaju se sredstva od 100.000.000 eura za realizaciju projekta Mostar-Jug, a za projekat Zenica-Sjever sredstva u 50.000.000 eura.

Po Sporazumu o zajmu između Bosne i Hercegovine i OPEC Fonda za međunarodni razvoj osigurava se 27.150.000 dolara za poddionicu Nemila - Donja Gračanica (Zenica-Sjever - Komponenta A), a za poddionicu Nemila - Donja Gračanica (Zenica-Sjever - Komponenta B) 24.300.000 eura.

Federacija BiH će sredstva na kreditnom osnovu prenijeti na JP Autoceste Federacije BiH d.o.o. Mostar, koje je krajnji korisnik i dužnik, a na ovaj način je omogućena izgradnja izgraditi novih 40 kilometara autoputa na Koridoru 5C.

Sjednica Vlade FBiH je u toku, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH. 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Sjednica Vlade FBiH danas u Sarajevu

Sutra u Sarajevu sjednica Vlade FBiH

Rusija traži novu sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a o NATO-ovom bombardiranju SR Jugoslavije

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo