Bosna i Hercegovina     | 26.04.2018. 13:10 |

Mršo: OV Stari Grad uvodi sankcije za seksualno uznemiravanje

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 26. aprila (FENA) - Općinsko vijeće Stari Grad Sarajevo je prvo zakonodavno tijelo koje je u svoj etički kodeks uvrstilo eksplicitnu zabranu seksualnog uznemiravanja na inicijativu Kluba Naše stranke Stari Grad.

Seksualno uznemiravanje u Općinskom vijeću Stari Grad spada u najteže oblike kršenja Kodeksa.

- Jako je važno da imamo ovaj član u kojem je jasno definirano šta je seksualno uznemiravanje i šta će se tačno smatrati tim činom. Mnogo je situacija koje sam ja, ali i moje kolegice pretrpjele, bez obzira na stranačku pripadnost, a koje bi se mogle podvesti pod seksualno uznemiravanje. Zbog toga je važno da u vezi s ovom pričom nema podjela. Rodni i spolni identitet je nešto što nadilazi sve druge podjele i njegova nepovredivost nam je zajednički interes - rekla je Jasmina Mršo, autorica spomenute Odluke i članica Inicijative 50 posto, u koju su uključene žene Naše stranke s ciljem afirmacije participaje žena u strukturama vlasti.

Inicijativa je dosad usvojena u Novom Sarajevu i tamo će se ići u izmjenu Etičkog kodeksa, ista inicijativa je također podnijeta i u Općini Ilidža te gradskim vijećima Zenice i Goražda i Skupštini Kantona Sarajevo, saopćeno je iz Odjela za odnose s javnošću Naše stranke.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost Naše stranke

Kojović i Rudik: Ukrajina i BiH zajedno protiv ruskog uticaja

Saopćenje za javnost Naše stranke

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta